7 mesta koje će nestati dok ne odrasteš!

05/09/2017 18:06

7 mesta koje će nestati dok ne odrasteš!

Kako planeta već decenijama pati usled globalnog otopljavanja, sve više prirodnih lepota je na rubu propasti.

Ukoliko razmišljate o putovanjima za nekoliko godina, savet je da ova mesta što pre posetite, pre nego što nestanu sa lica Zemlje!

Sejšeli

Ostrva Sejšeli nalaze se u Indijskom okeanu i veoma su popularna turistička destinacija. Međutim, usled rasta svetskog mora, zbog globalnog otopljavanja, zasad, nestalo je 115 ostrva, a naučnici predviđaju da će i Sejšeli, za 50 do 100, doživeti istu sudbinu.

Kiribati

U centralnom delu Tihog okeana nalaze se Kiribati- raj za ronioce. Jedini problem jeste što je ovo ostrvo već 1,8 metara ispod nivoa mora, a za deceniju, vrlo je verovatno da će ostrvo nestati. Zato vlasti savetuju svojim građanima da osmisle plan za skoriju selidbu.

Veliki koralni greben

Na severoistoku Australije nalazi se najveći koralni greben na svetu, na kojem živi preko 1600 vrsta riba, 130 vrsta ajkula i 30 vrsta kitova i delfina. Ovaj kompleksan ekosistem mogao bi do 2030. godine dopola da nestane, upozoravaju naučnici.

Kineski zid

Jedno od sedam svetskih čuda, veliki Kineski zid, zbog prirodne erozije, je veoma oštećen, a Zid bi mogao da se u potpunosti razruši za trideset godina.

Basen Konga

Druga najveća prašuma na svetu, Kongo basen je ujedno i jedno od najranjivijih mesta na planeti. Ova oblast je ugrožena, zbog nelegalne seče šuma, lovokradicam koje ubijaju i love retke životinje i miniraju predeo. Ujedinjene nacije predviđaju da bi basen mogao da nestane do 2040. godine.

Aljaska

Prema istraživanjima, Aljaska se zagreva dva puta duže od ostatka SAD, a za sto godina, Aljaska bi mogla u potpunosti da se “otopi”.

Alpi

Glečeri na ovom planinskom masivu se tope, a do 2050., Alpi bi mogli da postanu deo istorije.

05/09/2017 18:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments