Recept jedne mame: Kako sa “samostalnim” tinejdžerima

22/09/2015 16:40

Recept jedne mame: Kako sa “samostalnim” tinejdžerima

Svi roditelji koji su “imali posla” sa tinejdžerima znaju da sa njima nije lako. Oni se nalaze u periodu kada još uvek nisu u potpunosti odrasli, ali smatraju da više nisu deca.

Upravo je to razlog zbog kog najčešće dolaze u sukob sa svojim roditeljima, za koje misle da se nepravedno i neosnovano prema njima odnose kao prema deci, jer oni to nisu.

Nakon što se našla u ovakvoj situaciji u odnosu sa svojim sinom, Australijanka Estel Hevišem je odlučila da se svom sinu – tinejdžeru “suprotstavi” na potpuno neočekivan način.

Kada je njen sin Aron, koji ima 13 godina, pokrenuo svoj kanal na portalu YouTube, uskoro je počeo i da zarađuje, ali je ta zarada bila mnogo manja nego što ju je on smatrao. Međutim, za njega je ta zarada značila da ima pravo da saopšti majci kako je on sada samostalan.

Nakon ovakve izjave, usledila je svađa u kojoj je Aron rekao i da je on sada dovoljno odrastao, pa u skladu sa tim Estel više nema pravo da ga kontroliše i određuje šta će on raditi a šta ne.

Estel je shvatila da neće biti lako naučiti trinaestogodišnjeg dečaka šta znači biti samostalan i šta znači biti odrastao. Osim toga, smatrala je da bi trebalo i da mu da do znanja da je bolje da bude dete što duže može, jer svet odraslih nije toliko zabavan i zanimljiv, a tek ne lak, ma šta on mislio.

Tada je ona došla na ideju da “podrži” svog sina i da “prihvati” njegovu samostalnost, pa i da se prema njemu ponaša kao prema odrasloj osobi. Kako bi se osetio “privilegovan” što je “odrasto” i kako bi naučio šta znači ravnopravnost među odraslima u jednoj kući, Estel je svom sinu napisala pismo:

Dragi Arone, s obzirom na to da si zaboravio da imaš samo 13 godina, a da sam ja tvoja majka, izgleda da ti treba jedna mala lekcija iz samostalnosti.

Pošto si mi sasuo u lice da sada zarađuješ, mislim da će ti sada biti lakše da otkupiš sve stvari koje sam ti ja kupila u prošlosti. Ako želiš svoje lampe, sijalice ili pristup internetu, moraćeš da snosiš deo troškova:

  • Stanarina: 430 dolara
  • Struja: 116 dolara
  • Internet: 20 dolara
  • Hrana: 150 dolara

Moraćeš još i da bacaš đubre ponedeljkom, sredom i petkom, kao i da počistiš i usisaš kuću. Jednom nedeljno ćeš čistiti kupatilo, spremati sebi hranu i čistiti nered za sobom.

Ako ne uspeš, naplatiću ti i usluge sluškinje u iznosu od 30 dolara za svaki dan kada ću ja to morati da uradim umesto tebe.

Ako odlučiš da bi radije opet bio moje dete, a ne moj odrasli, samostalni cimer, možemo da pregovaramo o uslovima.

Voli te mama

22/09/2015 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments