Island: Proširena lista odobrenih imena

26/09/2016 15:03

Island: Proširena lista odobrenih imena

Na Islandu roditelji svojoj deci ne mogu da daju bilo koje ime – jer je ovo regulisano zakonom koji propisuje koja su imena dostupna i dozvoljena.

Ova država je propisala određena imena kao dozvoljena, dok je druge zabranila sa ciljem da dete dobije ime koje će biti u njegovom najboljem interesu, ali i da bude u skladu sa islandskom tradicijom i jezikom.

Do nedavno roditelji u ovoj zemlji nisu mogli svojoj ćerki da daju ime Anđelina – po slavnoj američkoj glumici – jer je to bilo zabranjeno, ali sada je spisak imena proširen za 11 novih, među kojima je i Anđelina. Nova imena koja su će nositi Islanđani su i – Luna i Eilif (od ženskih), kao i Ejar i Kiran (od muških imena).

Međutim, ovo nisu sva pravila vezana za imena na Islandu. Naime, islandska prezimena se razlikuju od tradicionalnog zapadnjačkog prenošenja prezimena sa oca na sina. U ovoj zemlji prezime zavisi od imena oca, pa tako sin muškarca koji se zove Jon nosi prezime Jonson (Jonov sin), dok će ćerka čoveka ovog imena nositi prezime Jonsdottir (Jonova ćerka).

Upravo zbog ovakog načina davanja prezimena na Islandu je telefonski imenik složen po abecedi ličnih imena, a ne prezimena kako je to uobičajno u ostatku sveta.

S obzirom da veliki broj stanovnika Islanda, pogotovo mlađa populacija, ovakve zakone smatra arhaičnim, postoji mogućnost da nacionalna komisija za imena, koja je do sada imala “pune ruke posla” više neće postojati. Vlada Islanda je u junu mesecu 2016. godine predstavila zakon koji bi stanovništvu omogućio da svojoj deci daje imena koja želi – ali će nacrt zakona pričekati novi saziv parlamenta.

26/09/2016 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments