Istorija Noći veštica: Zašto i kako se slavi?

31/10/2016 16:29

Istorija Noći veštica: Zašto i kako se slavi?

Noć veštica je praznik koji se obeležava poslednjeg dana oktobra meseca, odnosno 31. oktobra u večernjim satima, a poreklo ovog praznika je podjednako zanimljivo kao i način na koji se obeležava širom sveta.

Kao jedan od omiljenih praznika, pogotovo najmlađim, Noć veštica se obeležava u Sjedinjenim Američkim Državama, Irskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Švedskoj, Japanu, Novom Zelandu, Australiji…

Poreklo Noći veštica

Poreklo Noći veštica može se povezati sa antičkom keltskom svetkovinom pod nazivom Samhain koja je bila posvećena istoimenom paganskom božanstvu. Tada su Kelti, koji su živeli na teritoriji današnje Irske, kao početak nove godine smatrali 1. novembar, pa je poslednji dan oktobra bio ujedno i poslednji dan “stare” godine.

noc-vjestica

Tada se verovalo da upravo u noći pred novu godinu duhovi mrtvih dolaze na zemlju i obilaze mesta na kojima su nekada živeli, a na živima je tada da ih bukom oteraju. Vremenom se ovo menjalo, a svaki narod koji obeležava Noć veštica dodao je neki svom pečat ovom prazniku.

Prema Keltskom verovanju, duše umrlih pripadaju bogu Samhainu, pa je zbog toga potrebno umilostiviti ga prinošenjem različitih žrtvi, a zauzvrat bog Samhain bi dozvolio da duše umrlih posete svoje domove. Po jednom predanju – živi se maskiraju te večeri jer stupaju u mističnu zajednicu sa dušama umrlih, dok se po drugom predanju smatra da se ljudi te večeri maskiraju jer žele da izbegnu duhove mrtvih.

Popularnost Noći veštica

Noć veštica je veoma popularan širom sveta, gde se osim dece, ovom prazniku raduju i odrasli. Zabave pod maskama se prave svuda, pa čak i tamo gde se inače ovaj praznik ne obeležava iz religijskih razloga.

Noć veštica širom sveta

Iako su koreni ovog praznika isti u svim državama u kojima se obeležava, način na koji se proslavlja ipak se razlikuje od naroda do naroda – a ovako se proslavalja u nekim od država sveta:

halloween

Irska – U ovoj državi se Noć veštica dočekuje sa velikim uzbuđenjem, a pored zabave, vatrometa i maski, običaj je da se jede voćni kolač u kom se nalaze različiti predmeti, pa tako ako dobijete parče kolača sa prstenom – to znači da u narednoj godini možete očekivati romansu, ako uzmete parče sa novčićem – to znači da možete očekivati bogatstvo i više novca, dok krpica znači da bi trebalo da budete malo štedljiviji u narednom periodu.

Meksiko – U Meksiku je Noć veštica zapravo Noć mrtvih kada su groblja prava atrakcija i tamo se sve dešava. Na ovaj način Meksikanci slave preminule pretke i odaju im poštovanje.

Rumunija – Noć veštica u Rumuniji ima poseban značaj, a za turiste je poseban doživljaj. Tada se uglavnom obilazi Transilvanija i ide se u pohod na vampire i grofa Drakulu.

Sjedinjene Američke Države – Irski imigranti su tradiiju obeležavanja Noći veštica preneli u Severnu Ameriku u 19. veku, ali način na koji se sada ovaj praznik obeležava u Sjedinjenim Američkim Državama malo se razlikuje od tog vremena. Noć veštica se ovde obeležava maskembalom, obilaženjem ukletih kuća, pričanjem horor priča, zbijanjem šala, dok deca uglavnom idu od vrata do vrata i traže slatkiše u zamenu za to što će biti dobri prema onima koji im daju šta su tražili.

Poreklo naziva

Noć veštica ili na engleskom Halloween zapravo je skraćeno od All Hallows Eve, odnosno Veče pre svih svetih, jer se Noć veštica obeležava upravo veče pred praznik Svi sveti (1. novembar).

31/10/2016 16:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments