Aktivnost leta: Kampovanje!

22/06/2021 16:23

Aktivnost leta: Kampovanje!

Prednost lepog vremena je što se gotovo ceo dan može biti van kuće, a prednost raspusta su mnogobrojne društvene aktivnosti, koje nisu praćene školskim obavezama. Jedna od takvih je kampovanje, koje je odličan način kako za povezivanje sa dragim ljudima tako i za upoznavanje prirode.

Kampovanje je, dokazano, donosi i niz zdravstvenih benefita, od mentalnih do fizičkih. Kamperi, tvrde stručnjaci, bolje rešavaju probleme. Ono je samo po sebi veliki izazov, te tera osobu da razmišlja i dođe do rešenja, kada se pojavi problem/nedoumica. Odgovore na neka od pitanja ne može ni Gugl da da, kao što su: gde postaviti šator, gde čuvati hranu, šta poneti od opreme… Svako od nas je drugačiji i ima određene prioritete, ali je sigurno da tablet nije nešto što će dugo raditi na mestu gde nema utičnice za struju.

Kampovanje pruža priliku i da se oprobate u aktivnostima koje inače ne praktikujete, a svaki novi izazov održava mozak zdravim, jer ga podstiče na razmišljanje. Spavanje u šatoru je odlično za decu i njihovo obrazovanje. Posebno u moderno doba u kojem su mnoga deca sigurnija sa električnim uređajima.

Deca se upoznaju sa zvucima koji dolaze i iz drugih izvora, prirode, recimo. To je prvi korak u upoznavanju okoline, ali i put ka nalaženju načina da se prevaziđu problemi, u slučaju da kiša padne. Na taj način deca se uče snalažljivosti. Studija koju je sproveo Univerzitet u Plimauntu pokazala je da većina roditelja smatra da kampovanje ima pozitivan uticaj na obrazovanje deteta.

možda vas zanima i: Kako telo reaguje na lenjost?

Na kampovanju se bolje spava. Pa svi oni koji pate od nesanice, trebalo bi da se oprobaju u ovoj aktivnosti. Istraživači sa Univerziteta u Koloradu tvrde da kampovanje može uspostaviti pravilan rad biološkog sata i tako pomoći onima koji se ili teško uspavljuju ili se bude prerano. A, sve je to povezano sa veštačkim svetlom koje koristimo u kućama. Kampovanje pomaže da se prilagodimo prirodnom ciklusu svetlosti i mraka.

U poslednje vreme sve je više onih koji su radni dan provodili sedeći ili uz neki izvor informacija (TV, laptop, tablet….) te nam je narušena i sama fizička spremnost. Đaci nisu imali često časove zičkog vaspitanja, a same vremenske prilike nisu baš išle na ruku, da bi se moglo vreme provoditi na nekom od igrališta. Zato je kampovanje, još jednom, odlična aktivnost.

Dok kampujete, istraživaćete okruženje i eto vežbi: šetanje, trčanje ili planinarenje. A fizička spremnost utiče na mentalno zdravlje te ćete svakako biti srećniji nakon par kilometara šetnje po prirodi. Uz to okolina je mirnijih boja i prijatnijih oku, što je posebno bitno za one koji su pod stresom.

Na poboljšanje raspoloženja utiče serotonin iliti hormon sreće. A na njegovu proizvodnju utiču sunčeva svetlost, kiseonik i povećanje fizičke aktivnosti.

22/06/2021 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments