Šta znače neke reakcije našeg tela?

07/12/2016 13:07

Šta znače neke reakcije našeg tela?

Naše telo reaguje na različite nadražaje iz spoljašnjeg sveta, a mnoge od tih reakcija mi uopšte ne možemo (ili ne treba) da kontrolišemo.

A da li zaista znate šta znače određene reakcije našeg organizma i zbog čega se dešavaju?
Ovde se misli na zevanje, kijanje, štucanje i slično.

Zevanje

Zevanje služi kako bi se “ohladio naš mozak” ako je prestimuliran ili prezauzet.

Kijanje

Kijanjem telo tera “smeće” koje pokušava da uđe u naš organizam. To su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostale supstance koje nas iritiraju.

Istezanje

Kada osetimo poterbu da se istegnemo, to znači da je našem telu potrebna priprema za sve fizičke aktivnosti u toku dana, a dok se istežemo istovremeno rade mišići, pokreće se cirkulacije i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Štucanje počinje kada se iziritira pneumogastrički živac ili živac lutalac, što se obično dešava kada prebrzo jedemo nešto ili progutamo jako veliki komad nečega. Ovaj živac nalazi se blizu dijafragme i želuca.

Naglo trzanje

Naglo trcanje mišića često se dešava kada legnemo da spavamo. Upravo kada se opustimo i počnemo da tonemo u san – telo se trzne (i probudi nas). To je način na koji nas naš mozak održava u stanju budnosti i spremnosti na potencijalnu opasnost – što nije nestalo ni tokom evolucije.

Namreškana koža na prstima

Koliko često vam se desi da nakon kupanja primetite da vam je koža na prstima namreškana? Da li znate zašto se to dešava nakon što provedemo duže vreme u vodi?

Naše telo duže boravljenje u vlažnom okruženju (vodi) smatra znakom da je okolina postala klizava, zbog čega mora da promeni kožu na prstima kako bismo se lakše kretali kroz nepouzdane površine i vlažne prostore.

Zaboravljanje

Zaboravljanje ne mora biti posledica povreda ili nečeg sličnog. Prosto je prirodno da određene stvari u životu zaboravimo – jer se naše telo brine o nama i želi da što pre zaboravimo neke ružne trenutne u životu kako bismo mogli da normalno funkcionišemo.

Naježenost kože

Svaki put kada nam je nepodnošljivo hladno – naša koža odreaguje na to tako što se naježi. Cilj ove reakcije je da se smanji gubitak toplote kroz kožu kako bi se održalo telo toplim u “neprijateljskom” okruženju.

Plakanje

Suze, odnosno plakanje, još jedan je od odbrambenih mehanizama našeg tela. Kada počnemo da plačemo – delom zaboravljamo na ono što nas je toliko povredilo i što je zapravo razlog za suze.

07/12/2016 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments