Zašto mačke stalno spavaju?

25/06/2016 09:32

Zašto mačke stalno spavaju?

Da li ste primetili da se mačke najčešće smeste i spavaju – gde god im se učini zgodno? Koliko dnevno vremena mogu da provedu u ovom stanju?

Iako izgleda kao da stalno spavaju – mačke ipak nisu stalno u dubokom snu, ali ipak u toku dana mogu da spavaju od 16 do 20 sati.

Kada su u stanju dremanja, mačke su dovoljno budne da mogu da budu u pripravnosti ukoliko se nađu u nekoj opasnosti. Tako one mogu u trenutku da skoče ako osete opasnost ili uzbuđenje – bez obzira na to što je pre toga izgledalo kao da mirno spavaju.

Ali ipak – kako mogu toliko dugo da budu u stanju dremanja, spavanja ili izležavanja? Odgovor na ovo pitanje ne krije se u njihovoj lenjosti ili dosadi.

macka spavanje

Mačke toliko dugo spavaju zato što se uvek pripremaju za lov – što je kod onih koje su i dalje divlje zaista potrebno, dok kućne mačke ne love na taj način.

S obzirom na to da su mačke predatori po prirodi, njima je u genima da love, a najčešće to rade u toku noći. Upravo zato mačke veliki deo dana prespavaju, dok one koje su kućni ljubimci – nastave istim tempom i tokom noći.

Mačke nisu uvek bile pripitomljene, niti su bile sa ljudima na način na koji se to danas dešava. Ipak, čak i pripitomljene – današnje kućne mačke sačuvale su deo svoje prirode – kao što je spavanje tokom dana, ali i druge karakteristike, koje se najbolje mogu videti kod lavova, tigrova i drugih divljih mačaka.

25/06/2016 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments