Kako nastaju uragani?

07/09/2017 15:44

Kako nastaju uragani?

Uragan nazvan Irma, koji trenutno razara sve pred sobom na Antarktiku, najjači je uragan ikada zabeležen, otkako postoje merenja. Da li znate kako ovaj kovitlac nastaje?

Uragani odnosno orkani su meteorološka pojava koja se sastoji od brzih vetrova, praćenih kušom. Oni mogu trajati i do nekoliko nedelja.

Ovaj kovitlac formira se nad veliki prostranstvima relativno vruće vode. Energiju dobijaju iz isparavanja vode sa površine okeana, usled čega nastaju oblaci i kiša- kada je vlažni vazuh ohladi.

U toplim, tropskim oblastima, cikloni su znatno manjeg prečnika (100-500 kilometara), ali se kreću znatno brže (100-250 kilometara na čas).

Na Pacifiku, tropski ciklon ima naziv “tajfun” dok se na Karibima naziva “uragan”. Iako se obično misli da su tu pitanju različiti vetrovi, uragani i tajfuni se u suštini ne razlikuju.

Safir—Simpsonova skala uragana, skraćeno SSHS, jeste klasifikacija uragana zapadne hemisfere prema maksimalnoj neprekidnoj brzini kretanja vetra. Da bi neki vetar bio u kategoriji uragana njegova brzina mora biti minimum 119 km/h.

Najveća kategorija 5, pripada uraganima čija je brzina veća od 252 km/h, kao što je slučaj sa “Irmom” , čija jačina vetra dostiže i 295 km/h.

07/09/2017 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments