Genetika: Šta nasleđujemo od roditelja?

25/02/2016 15:41

Genetika: Šta nasleđujemo od roditelja?

Genetika se brine o tome – kako ćemo izgledati, ali i kakva će nam ličnost biti. Ali šta nasleđujemo od majke, a šta od oca?

Prema statističkim podacima do kojih su došli stručnjaci – najčešće se upečatljive crte lice nasleđuju od oca. Upravo se veliki nos ili velike uši prenose sa generacije na generaciju.

Šta se nasleđuje od majke, a šta od oca?

Osim ovih odlika, određene fizičke odlike nasleđujemo i od majke, kao što su prsti na nogama, dok je nešto samo stvar kombinacije gena.

Dokazano je da devojčice više liče na oca, dok sinovi “pokupe” više gena koji određuju kako će izgledati – od majke.

porodica

Dečaci nasleđuju samo jedan iks hromozom od majke koji je veoma bogat “naslednim materijalom”, dok očevi imaju iks hromozom sa manje ovih gena.

Iako devojčice dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja, zbog čega imaju podjednake šanse da liče na oba roditelja, istraživanja su pokazala da ipak češće liče na tatu.

decak oci

Boja očiju

Kada je u pitanju boja očiju – ona zavisti od kombinacije gena, pa tako na primer ne postoji mogućnost da roditelji sa veoma tamnim očima dobiju dete sa plavim očima.

Deca mogu imati svetle, odnosno plave oči ukoliko im roditelji imaju braon oči, ali za ovo je mnogo manja verovatnoća, nego kod roditelja sa svetlom kosom i svetlim očima – koji će najverovatnoje imati plavooke ili zelenooke naslednike.

Boja kose

Kao i boja očiju, i boja kose zavisi od boje kose koju imaju roditelji. Najjači je gen tamne kose, dok se kombinacija tamne i svetle kose kod roditelja na decu odražava kroz svetliju nijansu braon boje, odnosno “srednju” nijansu između boja kose oba roditelja.

Gen kovrdžave kose takođe je veoma “uporan” pa je tako velika verovatnoća da će dete imati lokne ukoliko barem jedan roditelj ima takvu kosu.

25/02/2016 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments