Priča o Lepotici i Zveri je istinita?

16/08/2018 15:27

Priča o Lepotici i Zveri je istinita?

Diznijev crtani film “Lepotica i zver” predstavlja adaptiranu verziju tužne i istinite priče o životu Petrusa Gonsalvusa.

Petrus Gonsalvus je živeo na Kanarskim ostrvima i bolovao je od sindroma vukodlaka.

Lepotica se udaje za zver

Priča o udaji lepotice za zver prvi put je objavljena 1740. godine u Francuskoj. Proistekla je iz pera spisateljice Gabrijel Suzan de Vinlou, prema istinitim događajima.

Naime, zver iz priče je Petrus Gonsalvus koji je rođen 1537. godine na Kanarski ostrvima i koji je bolovao od hipertrihoze poznate i kao sindrom vukodlaka. U to doba nepoznata i neizlečiva bolest.

Sa 10 godina je završio u kavezu i poslat na dvor kralja Henrija II u Francusku. Bio je zaključan u podrumu i tretiran kao zver dok lekari nisu ustanovili da je u pitanju pravi dečak.

Kralj mu je tada pružio obrazovanje. Petrus se pokazao kao sjajan učenik i uspeo je da savlada nekoliko stranih jezika ali i manire visokog društva. Stekao je i privilegije tadašnje aristokratije.

Kada je na presto došla Katarina di Mediči, odlučila je da oženi Petrusa. Priče sa kraljevskog dvora koje su tada kružile ondosile su se na to da bi kraljica smatrala Gonsalvusov brak zabavnim kao i da bi volela da vidi decu koja boluju od hipertrihoze.

Njeni planovi su se ostvarili. Petrus je oženio devojku, pravu lepoticu i sa njom proveo 40 godina. Imali su sedmoro dece, a četvoro je bolovalo od sindroma vukodlaka.

Njegova porodica je bila eksploatisana od strane evropskih dvorova. Zarađivali su za život i služili za podsmeh. Njegovi potomci tretirani su kao poklon kućni ljubimci, a ne ljudi. Petrus i njegova porodica nisu bili zatočeni ali ni slobodni. Iako su imali dobar društveni status nisu tretirani kao ljudi.

16/08/2018 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments