Šta je pisalo u najstarijoj poruci u boci ikada pronađenoj?

04/02/2019 14:26

Šta je pisalo u najstarijoj poruci u boci ikada pronađenoj?

Otkriće poruke u boci je često romantizovano u popularnog kulturi i povezivano je s pošaljiocem pisma i udaljenom lokacijom.

Iako poruke u bocama mogu da se šalju i iz zabavem većina pronađenih koristi se u naučna istraživanja. Ovaj trend slanja poruke u boci doseže još iz 310 godine pr enove ere. Ma šta bili razlozi slanja poruke u bocui, otkriće jedne je uvek uzbudljivo, a svaka je deo istorije.

Znate li koliko je stara najstarija poruka u boci, ko ju je poslao i šta je u njoj pisalo?

Najstarija poruka u boci

Ova boca, sa porukom otkrivena je 1935. godine na obalama Hirazuremura u Japanu. Nastala je 1784. godine, a poslata je s ostrva, negde u Tihom okeanu.

Nju je napisao Čunosuke Matsujamafoto, japanski moreplovac. Naime on je s 43 člana posade išao u potragu za zakopanim blagom, na udaljenom ostrvu u južnom Pacifiku.

Zadesila ih je oluja, te su se nasukali na obližnje ostrvo. Poruka, napoisana na kori okeana, sadrži podatke o tome ko ju je poslao i gde su otprilike locirani. Tada, deo posade je već preminuo usled posledica gladi i žeđi. Veruje se da su naposletku svi preminuli.

Boca je pronađeno mnogo nakon ovoga, 1935. godine, na obali Hiraturemura, sela u Japanu za koje se veruje da je rodno mesto nastradalog moreplovca.

04/02/2019 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments