Kako golub pismonoša zna put?

30/08/2018 15:57

Kako golub pismonoša zna put?

Zanimljivo je da je jedna od najvećih svetskih medijskih agencija Rojters, u jednom periodu koristila golubove, kako bi slala podatke sa berze.

Istorija kaže da su pismonoše koristili još u Persiji, gde je razvijana veština treniranja ptica.

Obuka za pismonoše

Naime, golubovi su bili izuzetno pogodni za slanje sitnih i laganih poruka. Oni su umeli da se vrate kući i sa udaljenih i nepoznatih lokacije.

Pored Persijanaca, golubove su koristili i Rimljani. Na ovaj način je Julije Cezar obaveštavao sve o svojim podvizima i pobedama, dok su Grci slali ptice sa porukom o imenima novih pobednika na Olimpijskim igrama.

Ovaj “simbol mira” je tokom 19. veka služio brojnim državama u vojne svrhe. Do problema je došlo kada su druge vojske počele da koriste sove. Na početku 20. veka, patentirano je vazdušno fotografisanje uz upotrebu golubova.

S pojavom telegrafa, polako je počela da opada upotreba ptica u ove svrhe.

 

Ali kako znaju put do kuće?

Ptice se najviše oslanjaju na osmatranje terena i na Zemljino magnetno polje. Naučnici ističu da je upotreba magnetnog polja planete Zemlje za navigaciju ptica potvrđeno kroz eksperiment s veštačkim magnetnim poljem i praćenjem moždane aktivnosti golubova.

Eksperiment je pokazao da postoji jasna veza i da pismonoše poseduju nekakvu unutrašnju “navigaciju”, ali naučnici još uvek ne mogu precizno da objasne taj golubiji “unutrašnji magnet” kojim detektuju magnetno polje.

30/08/2018 15:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments