Najzanimljivije činjenice o životinjama

11/05/2017 09:12

Najzanimljivije činjenice o životinjama

Na svetu postoji veliki broj različitih životinja, a njihova se lepota krije upravo u toj različitosti. Neke od njih imaju čudne “navike” i običaje koje u velikoj meri mogu da se uporede sa našim.

Iako će možda zvučati neverovatno, ali ovo su samo neke od najzanimljivijih činjenica o životinjama (i istinite su!).

Da li ste znali da…?

… krave imaju svoje najbolje prijatelje!

Krave su jedne od retkih životinja koje stiču prijateljstva, ali osim toga – one imaju najbolje prijateljice i kada se u krdu razdvoje od njih – često pate i postaju nervozne.

… koze imaju naglasak!

Još jedna neverovatna stvar, ali – koze imaju naglasak i upravo prema njemu se mogu raspoznati. Kao i ljudi – one se oglašavaju drugačije, u zavisnosti od toga gde žive.

… pingvini prose svoje partnere!

Da li možete da zamislite prosidbu pingvina? Ona izgleda tako što mužjak pingvina, kada bira svoju životnu saputnicu, donosi kamenčić – koji predstavlja simbol njegove ljubavi! Neverovatno, zar ne?

… postoji meduza koja je besmrtna!

U prirodi postoje različita čuda, a među njima je i jedna vrsta meduza koja je biološki besmrtna! Njoj životnu pretnju predstavljaju druge životinje koje se njom hrane, ali ona ima sposobnost da replicira tkivo svog tela koristeći matične ćelije i tako sebe održava u životu.

… slonovi su veoma društveni!

Pored toga što ne mogu da skoče, slonovi su poznati i po svom bogatom “društvenom životu”. Oni prave proslave kada se posle dužeg vremena vrati neki član porodice, koji je iz nekog razloga nije bio tu, a kada neki slon iz zajednice ugine, pravi se sahrana. Naučnici smatraju da slonovi mogu da se smeju i plaču.

… vukovi imaju jednog partnera – za ceo život!

I vukovi su jedna od vernih vrsta životinja koja u toku života imaju samo jednog partnera sa kojim osnuju porodicu, a starija mladunčad često brinu o mlađima i na taj način pomažu svojim roditeljima.

… lavice se drže zajedno ceo život!

Lavice ceo život provedu sa svojim sestrama. Kad imaju mladunčad, ženke će ostati sa svojim majkama i tetkama dok će mužjaci ići u lov.

11/05/2017 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments