Kako su mačke postale kućni ljubimci

26/08/2015 12:41

Kako su mačke postale kućni ljubimci

Istorijski podaci pokazuju da su Egipćani bili prvi koji su mačke pripitomili i počeli da ih tretiraju kao kućne ljubimce.

Pitanje je zašto je čovek poželeo da ima jednog ovakvog krznenog prijatelja? Kako je došao na ideju da pripitomi jednu takvu životinju?

devojcica-i-maca

Mačke su omiljeni ljubimci ljudima širom sveta

Naučnici, zahvaljujući egipatskim mačjim mumijama, imaju dokaz da su Egipćani prvi pripitomljavali mačke, ali i da su ih uzgajali tako da budu pitome. Međutim, cilj uzgajivanja pitomih mačaka ipak nije prvobitno bio da one budu kućni ljubimci.

Egipćani su imali veli uzgajivačnice gde su uzgajali mačke koje su bile žrtvovane bogovima u različitim ritualima koje su oni imali. To što su Egipćani uzgajivali mačke može se razumeti kao prvi korak ka pripitomljenju mačaka. Zbog toga što su bile uzgajane od strane ljudi, mačke su postajale sve manje i manje divlje, a i počele su da se navikavaju na ljude.

Mačke su imale veoma značajnu ulogu u drevnom Egiptu. One su predstavljale inspiraciju za egipatsku umetnost čak 4000 godina pre naše ere.

Boginje koje su poštovane u starom Egiptu bile su Mafdet koja je prikazivana kao žena sa lavljom ili mačjom glavom i Bast – boginja lepote, žena i plodnosti. Njima su Egipćani kao žrtve prinosili mačke, koje su preci današnjih domaćih mačaka.

U Severnoj Africi su pre 4000 godina mačke postale popularne jer su predstavljale i pogodne lovce na štetočine oko kuće. Tako su mačke malo po malo postajale deo domaćinstva, da bi danas bile najpopularniji kućni ljubimci širom sveta.

26/08/2015 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments