Simboli Badnjeg dana

06/01/2017 15:52

Simboli Badnjeg dana

Badnji dan je dan pred Božić – najradosniji hrišćanski praznik, kada se obeležava dan rođenja Isusa Hrista. Kao i drugi praznici, i ovaj se slavi na određen način.

Obeležavanje Badnjeg dana i Badnje večeri je zapravo priprema za Božić, a ujedno je i poslednji dan velikog Božićnog posta koji je trajao 40 dana.

Badnjak

Badnji dan je dobio naziv po badnjaku koji se na taj dan seče i unosi u kuću. Poseban je ritual seče badnjaka gde je domaćin kuće odlazi u zoru u šumu sa ciljem da pronađe odgovarajuće drvo koje bi mogao da iseče za badnjak.

Kada pronađe drvo za badnjak – obavezno mu se obraća rečima: “Dobro jutro i čestit ti Badnji dan”, nakon čega se okrene ka istoku, pomoli Bogu i prekrsti, a zatim drvo ukoso zaseca tri puta.

Ukoliko ne bude uspešno odsecanje badnjaka u tri pokreta sekirom, komad drveta za badnjak se onda lomnjenjem i uvrtanjem odvaja od korena, odnosno ostatka drveta.

Kada se iseče badnjak u toku dana stoji ispred kuće kod ulaznih vrata, a uveče ga domaćin unosi u kuću zajedno sa slamom, dok ga domaćica posipa žitom. U nekim krajevima je običaj da se badnjak, pre nego što se stavi uz ognjište, celiva i maže medom.

Prilikom paljenja badnjaka gleda se koliko će varnica i iskrica “iskočiti” iz vatre, jer se veruje da što ih je više to će biti bolja godina za domaćinstvo.

Unošenje slame

Pre nego što se u kuću unese badnjak običaj je u mnogim krajevima da se po kući pospe slama, gde onaj ko je prostire imitira kvocanje kvočke, dok deca čeprkaju po njoj imitirajući piliće. Slama na koju se baci nekoliko oraha iznosi se iz kuće tek trećeg dana Božića.

Post

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta i tog dana se priprema bogata mrsna trpeza za Božić, na kojoj će se, pored česnice, naći i druga jela – u zavisnosti od tradicije koja se poštuje u određenim krajevima.

06/01/2017 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments