Nove epizode “Štrumfova”

03/05/2021 11:08

Nove epizode “Štrumfova”

Štrumfovi su ponovo na malim ekranima u Belgiji, Francuskoj i Nemačkoj i to sa novih devet sezona i 272 epizode. Inače, oni su se  prvi put pojavili u belgijskom stripu 1958. godine, a danas su planetarne zvezde mnogo popularniji. Novi serijal crtanih filmova emituje se na belgijskoj javnoj televiziji RTBF, francuskoj TF1 i nemačkom kanalu za decu Kika. Nove avanture štrumfova deca će pratiti u još 40 zemalja putem raznih platformi na internetu.

Crtani filmovi o štrumfovima, bili su nekada crno-beli, a emitovali su se na belgijskoj televiziji od 1981. do 1990. godine. Štrumfovi su tada nagrađeni američkom televizijskom nagradom Emi za najbolji crtani film. Popularni u celom svetu, a zabavni parkovi njima u čast postoje u Dubaiju, Maleziji, Rusiji i SAD.

Zanimljivosti

1. Štrumfove je stvorio belgijski karikaturist Pire Kuliford, poznatiji pod pseudonimom Peyo, a mala plava bića prvi put su se pojavila 1958. godine u njegovom stripu “Johan et Pirlouit“.

2. Ideja o Štrumfovima rodila se slučajno. Peyo je večerao s prijateljem kojeg je zamolio da mu doda so, međutim nije mogao da se seti reči “so”.  Upokušaju da izgovori naziv začina, autor je izgovorio reč “štrumfa”. Ostatak veleri fsu se igrali istom rečju i šalili, a nedugo posle te večeri Peyo je počeo crtati Štrumfove.

3. Postoji tačno 105 Štrumfova, a najpoznatiji i najpopularniji je Veliki Štrumf.

4. Peyo je Štrumfove zamislio kao bića koja “nikada nisu viša od 3 jabuke” i žive u šumi, u kućicama koje nalikuju pečurkama.

5. Štrumfeta dugo je bila jedini ženski lik koja je najpre imala crnu kosu dok je Veliki Štrumf nije pretvorio u plavušu. Uz Štrumfetu u carstvu Štrumfova postoje još samo dva ženska lika – Sasete i Nani.

6. “Avanture Štrumfova”, prvi animirani film o malim bićima, snimljen je 1965. godine i prikazivao se samo u Belgiji.

7. Štrumfovi su 1981. iz stripova i kina preselili na televiziju. Prva epizoda popularnog američko-belgijskog crtaća emitovana je u julu te godine na američkoj TV mreži NBC.

8. Napravljeno je ukupno 256 epizoda sa 418 različitih priča.

9. Crtać je preveden na više o 30 svetskih jezika i ponosno nosi titulu jednog od najpopularnijih dečjih animiranih serijala.

10. Kapice koje Štrumfovi nose na glavi zapravo su Frigijske kape koje su davno nosili narodi antičke Azije, a proširila se do Grčke i Rimskog Carstva. Smatra se simbolom slobode, jer su je često nosili oslobođeni robovi.

 

03/05/2021 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments