Kako koža reaguje na trudnoću?

20/05/2016 11:51

Kako koža reaguje na trudnoću?

Hormonske promene koje se dešavaju u telu tokom trudnoće utiču na mnoga “dešavanja” u telu žene. Na poseban način koža reaguje na ove hormone i trudnoću uopšte.

Drugo stanje kod žena izaziva različite promene na telu, ali i u telu, a svaka trudnoća je različita. Međutim, promene na koži su dosta česte, iako se ne javljaju baš kod svake žene u trudnoći.

Trudnoća ne može da prouzrokuje veće probleme sa kožom, ali može da pogorša stanje ukoliko je pre trudnoće bilo simptoma ili problema, kao što je na primer psorijaza. A evo i šta se još može očekivati tokom trudnoće, kada su problemi sa kožom u pitanju:

Pojava akni

Žene koje imaju problematično lice – a koje su i uspele da se akni reše, mogu ih očekivati tokom trudnoće. Na ovome mogu “zahvaliti” trudničkim horomonima. S obzirom na to da ih ne mogu zaustaviti, trudnice bi trebalo samo da neguju kožu, da je redovno čiste i nikako ne cede akne same.

Strije

Ne postoji pravilo niti razlog zbog kog se kod nekih trudnica pojavljuju strije, a kod drugih ne. Takođe, ne postoji ni pravilo na kom delu tela ih možete očekivati. Kod nekih trudnica se one pojave na stomaku, grudima, zadnjici, nogama, pa čak i na rukama.

trudnica krema stomak

S obzirom na to da se ne mogu sprečiti, strije je moguće kontrolisati, za šta mogu poslužiti različite kreme koje će za početak pomoći oko svraba, a postoje i one koje mogu vizuelno da smanje strije nakon trudnoće.

Trudnička maska

Postoji poseban problem sa kožom koji je vezan samo za trudnice, a zove se trudnička maska. U pitanju je pojava melazma ili kloazma – tamnih mrlja na koži, a javljaju se kod čak 70 odsto trudnica i to najčešće u predelu obraza, nosa i čela.

Ovom problemu najviše može doprineti izlaganje suncu, a potrebno je stavljati kremu sa zaštittnim faktorom svaki put kad izlazite napolje. Najčešće ovaj problem sa kožom nestane nakon trudnoće.

Hiperpigmentacija

Povećana pigmentacija kože u trudnoći može biti sasvim normalna, pogotovo kod tamnoputih žena, kod kojih se može javiti i linea negra – tamna linija po sredini stomaka. Hiperpigmentacija se manifestuje kroz tamnjenje tačke na telu kao što su bradavice, pege i ožiljci koje u ovom periodu mogu biti još tamnije, ali i veće. Kako bi se ublažila hiperpigmentacija, potrebno je sklanjati se sa sunca i mazati kožu zaštitnim kremama.

Proširene vene

Varikozne vene su veoma česta pojava kod trudnica, jer im se u tom periodu u telu luči puno više estrogena nego inače, a i više krvi kruži organizmom – zbog čega i dolazi do proširenja vena.

Zbog ovoga može doći i do fleka nalik na paukovu mrežu koje se mogu javljati u predelu lica, vrata i ruku i obično su bezopasne, a nestaju same. Bolne proširene vene se mogu javiti u donjem delu tela, zbog toga što materica stara veliki pritisak na vene u ovom predelu.

Saveti – kako da čuvate kožu tokom trudnoće

Postoje jednostavni načini da vodite računa o koži tokom trudnoće – dovoljno je da pijete puno vode, nanosite kreme sa zaštitnim faktorom svakog dana (bez obzira na to da li je sunčan dan ili oblačan) i izbegavati nepotrebno izlaganje suncu.

Kada je u pitanju problem sa, na primer, strijama – potrebno je koristiti lesione i kreme koje ublažavaju svrab od rastezanja kože, a za sve ostale savete – najbolje je obratiti se lekaru.

20/05/2016 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments