Povrće je ukusnije uz par trikova

25/08/2015 16:51

Povrće je ukusnije uz par trikova

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da nauče decu da jedu povrće. To definitivno nije njihova omiljena hrana, ali postoji način da je zavole.

Kod dece koja su probirljiva kada je hrana u pitanju, uvek mora postojati način da ih privolite da probaju i jedu različite namirnice, među kojima se nalazi i povrće.

Ako želite da naterate dete da proba neko novo povrće, najbolje bi bilo mu, dok jede, ispričate neku zanimljivu priču o tom povrću. Na primer, kako od spanaća Popaju rastu mišići ili kako Duško Dugouško jede šargarepu kako bi bio pametniji.

Ukoliko dete terate da na silu jede nešto, njemu će to postati još odbonije. Deca najčešće ne vole kada im se nameće nešto, pogotovo ako se to njima baš i ne sviđa. Zato je potrebno naučiti koji trikovi “pale” kod takve dece.

Kada dete ne želi da jede povrće, iako ste mu više puta rekli da je to dobro za njega/nju, da je to zdravo i da to mora da jede “ako želi da poraste“, onda je potrebno da ovoj situaciji priđete na drugačiji način.

Šta deca najviše vole? Naravno – da se igraju i da budu u društvu. Upravo je to najbolji način da naučite dete da voli i jede povrće.

Od spremanja povrća napravite zabavnu radionicu. Dajte detetu priliku da bude deo spremanja obroka, da vidi na koji način vi pripremate hranu, a zajedno aranžirajte, napravite šareni kolaž od povrća na tanjiru.

Naravno, ni jedan trik ne može od jednom da uspe. Ukoliko ni pored svih pokušaja ne uspevate da nagovorite dete da proba nešto, pustite ga i budite strpljivi. Najvažnije je da pogodite pravi trenutak.

25/08/2015 16:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments