Koje su dobre strane mleka i mlečnih proizvoda?
Povezane objave
Mleko i mlečni proizvodi najčešće su sastavni deo svakodnevne ishrane velikog broja ljudi. A zašto bi trebalo da se konzumiraju?
Prema istraživanjima koje su sproveli stručnjaci, ljudi koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode na dnevnoj bazi u proseku imaju manju telesnu masu i manje masnoće u organizmu poredeći sa ljudima koji mleko i mlečne proizvode konzumiraju u znatno manjim količinama i ređe.
S obzirom na to da u mleku ima puno proteina, upravo je ovaj napitak odličan u zadovoljavanju osećaja žeđi, a ljudi koji piju mleko nakon toga mnogo manje jedu nego oni koji radije konzumiraju druge napitke kada su žedni.
Jedna šolja mleka sadrži 30 odsto dnevnih potreba organizma za kalcijumom – mineralom koji izgrađuje i održava kosti i zube jakim, a upravo je kalcijum od presudnog značaja za formiranje kostiju kod dece i tinejdžera. Podjednako je važan unos kalcijuma i u poznim godinama kada se koštano tkivo mnogo teže regeneriše.
Kao što je dobro za regenerisanje i izgradnju koštanog tkiva, tako je i jedna šolja dnevno dovoljna za pravilno regenerisanje i mišićnog tkiva, što je veoma važno kod osoba u periodu razvijanja i odrastanja ili kod onih koji se bave sportom ili nekom drugom zahtevnijom fizičkom aktivnošću.
Poznato je da je vitamin D veoma značajan za zdravlje čitavog organizma, a pre svega je zadužen za pravilnu apsorpciju kalcijuma, poboljšanje imuniteta, smanjenje rizika od pojave pojedinih vrsta kancera, dijabetesa, multiple skleroze, a može i da poboljša krvni pritisak. Upravo mleko obezbeđuje skoro 43 odsto vitamina D koji unosimo ishranom.
Nutricionisti preporučuju da deca i adolescenti konzumiranju najmanje pola litre mleka na dan, dok je prema njihovom mišljenju odraslima dovoljno nešto manja količina svakog dana.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*
Bilo bi dobro da napišete izvor za ovakve tvrdnje. Zemlje u kojima se pije najviše mleka imaju i najveći stepen osteoporoze i fraktura kostiju. Mleko NE izgrađuje kosti niti na bilo koji način doprinosi zdravlju, naprotiv! Loše je za ceo organizam i ni jedan obrazovan nutricionista danas ga ne bi preporučio, posebno ne deci.