Za zube nije samo šećer loš!

11/07/2017 14:31

Za zube nije samo šećer loš!

Čak i ako izbegavate napitke sa šećerom, ne znači da ćete uspešno zaštiti svoje zube od uništavanja. Postoje i drugi sastojci koji negativno utiču na zdravlje zuba.

Napici koji u sebi ne sadrže šećer ipak nisu najbolje rešenje ukoliko vam je stalo do zdravlja svojih zuba, jer u njima postoje i kiseline koje uništavaju gleđ i zdržavaju se u tkivu zuba.

Nakon analiziranja ljudi koji konzumiraju napitke sa šećerom i bez šećera, došlo se do zaključka da je veoma mala razlika u kvarenju zuba, gotovo neprimetna.

Smanjenje unosa šećera na neki način smanjuje rizik od obolevanja zuba, ali je hemijska kombinacija kiselina koje se nalaze u određenom piću i hrani ono što podjednako (kao i šećer) uništava kvalitet zuba.

Istraživanjem je dokazano da sva pića – sa ili bez šećera na neki način uništavaju zube, a u te napitke se jedino mleko ne može ubrojati.

Ista je stvar i sa gaziranim pićima koja takođe izazivaju pojavu karijesa, pa čak i gazirana voda.

Naravno, ukoliko prestanete da pijete napitke sa šećerom to u velikoj meri može da povoljno utiče na celokupno zdravlje organizma, tako što će smanjiti rizik od dijabetesa i gojaznosti, ali neće sprečiti nastanak karijesa i drugih problema kod zuba.

11/07/2017 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments