5 najekstremnijih životinja na planeti

04/01/2018 14:58

5 najekstremnijih životinja na planeti

Svet životinja fascinirao je ljudski svet od davnina, a uprkos svoj modernoj tehnologiji i saznanjima, i dalje znamo vrlo malo o flori i fauni naše planete. U nastavku, otkrijte najekstremnije stanovnike naše planete i zbog čega su toliko posebni.

Kukikater ajkula


 
Zanimljivog naziva (engl. cookiecutter- “sekač kolačića”), ovaj stanovnik morskih dubina ima toliko jak ugriz, da se smatra najsmtronosnijim na svetu. Dok gornji, uski zubi imaju ulogu sidra, donji seku plen veoma lako i brzo.
 

Cubozoa


 
Poznata po svom otrovu, koji je smrtonosan, ukoliko vas ožari ova meduza, osetićete neverovatan bol, a sam napad može biti veoma opasan. Često, ova meduza nazivana je i najsmrtonosnijom životinjom na planeti.
 

Oktopod imitator


 
Uz to što su vrlo inteligentni, oni su odlični u kamuflaži i pretvarnju da su druge životinje ili objekti, ne bi li umakli plenu.
 

Ribe pecači


 
Ova riba ima najčudniji dodatak na svom telu- fluorescentnu pecaljku koja joj raste iz glave i uz pomoć koje “peca” druge ribe u tamnim dubinama mora.
 

Kea i afrički sivi papagaj


 
Ove dve vrste ptica smatraju se najpametnijim životinjama. Kea ptice mogu da nauče mnogo zadataka, a svaki naredni nadograđuju na prethodno znanje, a umeju da rešavaju zadatke, slažu puzle i da koriste razne alatke.
 
S druge strane, afrički sivi papagaji, mogu da nauče mnogo reči i zvukova, čak i da odgovaraju na pitanja. Neki istraživači kažu da afrički sivi papagaj ima inteligenciju deteta od šest godina.

04/01/2018 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments