Botanički vrt iz snova – Kanada

02/02/2021 16:03

Botanički vrt iz snova – Kanada

Neverovatan prikaz eko-sistema u „malom“. Zapravo ne tako malom prostoru, na čak 75 hektara i 10-ak staklenika i vrtova prostire se kanadski tematski prikaz svetske flore i faune. Ovde u jednom danu možete posetiti šume Amazonije i raznolikost šuma bambusa u Kini.

U prelepom gradu Montrealu se nalazi jedan od najlepših i najpoznatijih, a za nauku jedan od najvažnijih, botaničkih vrtova na našoj planeti. To je Botanički vrt Montreal (Jardin botanique de Montreal), koji se prostire na čak 75 hektara zemlje, obuhvata 10 ogromnih staklenika i tematskih botaničkih vrtova,  i bogatstvo je od 22 000 biljnih vrsta i sorti.

Ideja za ovaj vrt je nastala sredinom 19. veka i uprkos brojnim problemima nekolicina upornih ljudi, istinskih zaljubljenika, je nastavila da radi na razvoju vrta koji je tek 1970-ih prepoznat kao ozbiljni projekat u Kanadi, a već u narednih par godina 1980-ih je privukao i svetsku pažnju.

Vrt vodi posetioce na putovanje kroz biljni svet, pozivajući ih da istraže razne otvorene vrtove i staklenike, te da tematskim sadržajem uoptpune upoznavanje flore i faune različitih kultura, uključujući čudesne ekosisteme Kine, Japana, Amazonije…

Vrt nudi i poseban program za mlade kako bi se što bolje približili radostima i čudima prirode na sasvim poseban i neposredan način, kako bi shvatili značaj i raznovrsnost biljaka, ali i ekologije i očuvanja prirode i uči ih šta povodom toga treba da rade i kako da se ponašaju i delaju.

Vrt služi i samom gradu ali i svetukroz redovno podsticanje sadnje stabala, očuvanje prirode i podizanje svesti o važnosti zaštite okoliša.

02/02/2021 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments