Čemu su služile lubenice u drevnim vremenima?

19/09/2022 14:51

Čemu su služile lubenice u drevnim vremenima?

Lubenica – omiljena letnja voćka! Ipak, ono što verovatno niste znali je da nije oduvek bila ovako ukusna.

Pre nego što je postala slasna i osvežavajuća, bila je korisna voćka.

Čemu je služila ako ne za jelo?

Lubenice iz drevnih vremena, teško bi prepoznali i njeni najveći fanovi. Bila je čvrsta, prepuna semenja, bledo zelena i gorka.

Poznato je da su obrađivane stotinama godina i da vrede.

U pitanju je autohtono voće Afrike, koje je na ovom kontinentu uzgajano od drevnih vremena. U jugozapadnoj Libiji iskopano je seme staro 5000 godina, a ostaci lubenice koji datiraju iz oko 1500. godine p. n. e, otkriveni su u temeljnim naslagama ispod zidova sudanskog hrama.

Arheolozi su otkrili seme i fotografije različitih vrsta lubenica u grobnicama drevnog Egipta, stare više od 4000 godina. Reč je o duguljastim pustinjskim lubenicama i divljim lubenicama.

Hortikulturolog iz Organizacije za poljoprivredna istraživanja Izraela, Hari S. Paris, u svom radu je istakao kako su Egipćani verovatno skupljali lubenice zbog vode. Naime, divlje ili “spontane” lubenice bile su izvor čiste vode tokom duge sušne sezone, a upotrebljavale su se i kao hrana za životinje.

Ovo je dobro objašnjenje za otkrivene lubenice u grobnicama faraona, jer su morali ostati hidrirani na dugom putu ka posmrtnom životu.

Grci su u posed ovog voća došli oko 400 godine pre nove ere, a upotrebljavali su je i u medicini.

Oko prvog veka, lubenica je postala slađa. Prema zapisima na hebrejskom jeziku s kraja drugog veka i tekstova na latinskom iz 6. veka, lubenica je grupisana sa drugim slatkim voćem, poput nara, smokve i grožđa.

19/09/2022 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments