10 zanimljivosti o grmljavini

28/07/2016 09:23

10 zanimljivosti o grmljavini

Među najzanimljivijim prirodnim fenomenima nalaze se munja i grmljavina – koje su kroz istoriju intrigirale, ali i plašile ljude.

Ovo su samo neke od najzanimljivijih činjenica o munjama, grmljavini, strahu od ovih prirodnih pojava i njihovom nastanku:

Zanimljive činjenice o grmljavini

1. Grmljavina je zvuk koji čujemo od zvučnih talasa izazvanih širenjem vazduha, koji se rapidno zagrevaju munjom. Grom zapravo nastaje prilikom pražnjenja munje.

tor mitologija

2. Nordijski bog munje Tor je bio i bog snage, poljoprivrede, farmera, slobodnih ljudi, kiše i plodnosti.

3. Strah od grmljavine se zove brontofobija, a strah od munje i grmljavine astrafobija.

4. U svakom momentu se negde na Zemlji desi oko 18.000 olujnih grmljavina. Mesto na Zemlji koje je najpodložnije grmljavini je Tororo (Uganda) gde su grmljavine 251 dan godišnje.

5. Kad je američki paleontolog Otnil C. Marš otkrio dinosaura 1879. godine, nazvao ga je brontosaurus, što znači munjeviti gušter (thunder lizard), ali je brontosaurus kasnije uklonjen sa liste imena dinosaura kada je otkriveno da je u stvari u pitanju odrasli apatosaurus.

6. Grmljavina se ne čuje samo tokom olujne grmljavine. Iako je neuobičajeno, nije retko da se čuje grmljavina i tokom padanja snega.

7. Prosečna temperatura munje je oko 20.000 stepeni Celzijusovih.

8. Što ste bliži, kraći su periodi između munje i groma. Kako biste procenili koliko je mesto udara groma blizu vas, najbolje je da brojite sekunde između munje i groma. Svaka sekunda predstavlja oko 300 metara udaljenosti.

9. Hiljadama godina unazad, filozofi poput Aristotela su verovali da grom nastaje sudarom oblaka.

10. Svake godine širom sveta, olujne grmljavine se završe smrtnim ishodima u 95-100 slučajeva i sa više od 100 povreda.

Izvor: Nacionalna geografija

28/07/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments