Ovo sigurno niste znali o Marsu

15/08/2016 09:54

Ovo sigurno niste znali o Marsu

Razvoj nauke i tehnologije doveo je do toga da naučnici mogu sve lakše da istražuju svemir i nebeska tela koja nas okružuju, pa se tako dolazi do raznih saznanja.

NASA je objavila da postoji tekuća voda na Marsu, ali o mnogim drugim zanimljivim stvarima koje su saznali o ovoj “komšijskoj” planeti se ipak ne priča.

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o Marsu za koje sigurno niste znali:

Krater

Krater

Mars ima svoju “frizuru”

Mars ima tzv. “Mohikanca” – a ova frizura nastaje tao što električno polje koje stvaraju solarni vetar i Koronalne eksplozije usmerava naelektrisane čestice u oba pola, pa tako ovo polje jona podseća na Mohikanac frizuru.

Šta može da raste na Marsu?

Naučnici su se bavili time – šta bi ljudi, kada bi se naselili na ovu planetu, mogli da sade, odnosno uzgajaju. Za sada je poznato da bi na Marsu uspeli paradajz, rotkvice, pirinači i grašak.

Izgled Marsa pre 4 milijarde godina

Izgled Marsa pre 4 milijarde godina

Sada “crvena”, a nekada “bela” planeta

Istražen region Crvene planete sadrži visoku koncentraciju sicilijum-dioksida i to do 90 odsto u nekim stenama. Naučnici su bili iznenađeni i prisustvom minerala tridimita, koji je jako retka pojava na zemlji. Pomoću 2D poprečnog preseka grafičkog snimka planete, naučnici su otkrili da je na Marsu, pre 370.000 godina bilo ledeno doba, još ekstremnije od onog na planeti Zemlji, kao i da se sledeće očekuje za 150.000 godina.

Planeta vulkana i okeana

Samim tim što na Marsu postoji mineral tridimit – jasno je da je tu ranije bilo aktivnih vulkana, a na osnovu novijih istraživanja erupcije vulkana su se događale ispod leda i bile su toliko jake da su probijale debeli slog leda. Osim toga, pronađeni su ostaci nekadašnje obale – na osnovu čega se može zaključiti da je tu verovatno bilo i okeana. U svakom slučaju – i ako to nisu bili okeani, jedno je sigurno – na Marsu je bilo više vode nego u celom Severnom Ledenom okeanu.

15/08/2016 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments