Cvetovi menjaju boju usled klimatskih promena

04/02/2022 19:26

Cvetovi menjaju boju usled klimatskih promena

Cvetovi menjaju boju zbog porasta temperature prouzrokovanog klimatskim promenama, pokazuje nova studija.

Efekti klimatskih promena i povišene atmosferske temperature, nisu samo odgovorni za ekstremne vremenske (ne)prilike i podizanje nivoa mora, već i neke mnogo suptilnije promene, kao što je promena boja cvetova u prirodi.

Po nedavnom istraživanju, zbog pada nivoa ozona i globalnog otopljavanja, cvetovi menjaju boju. Ovo se dešava kada biljke pojačavaju pigmentaciju koja služi za apsorpciju UV zraka. To se posebno odnosi na latice, koje štite polen od oštećivanja od strane štetnog zračenja.

Budući da pigmentacija biljaka takođe utiče na floralnu termoregulaciju, studija sugeriše da bi otopljavanje takođe moglo dodatno da utiče na pigmentaciju. Naučnici su za potrebe studije iskoristili 1.238 herbarijumskih primeraka, sakupljeniih od 1941. do 2017., da bi ispitali da li promene u UV floralnoj pigmentaciji imaju veze s promenom ozona i temperature kod 42 biljke koje potiču s tri kontinenta.

Latice su fotografisane uz pomoću UV osetljivih kamera, da bi se posmatrale promene u UV pigmentu, a naučnici su proučavali dobro očuvane primerke. Prilikom poređenja, rezultati su pokazali da je UV pigmentacija rasla stopom od dva odsto godišnje od 1941. do 2017. Istraživači su takođe mapirali promene kod pojedinačnih vrsta i poredili ih s podacima vezanim za lokalnu temperaturu i nivo ozona. Rezultati su varirali u zavisnosti od strukture cvetova i regiona iz kojih potiču.

Studija kaže da postoji rapidan fenotipski odgovor cvetne pigmentacija na klimatske promene izazvane ljudskim uticajem, što pokazuje da bi globalno otopljavanje moglo da utiče na oprašivanje, s reperkusijama vezanim za reproduktivnu sposobnost biljaka.

Metju Koski, stručnjak za biljke iz Klemson univerziteta, objašnjava da UV pigmenti nisu vidljivi ljudskom oku, ali oni privlače oprašivače i služe kao zaštita od sunca za biljke. UV zračenje može biti štetno po polen cvetova, te iz tog razloga biljke razvijaju više pigmenta koji upija UV zrake, tako da manja količina štetnog zračenja dolazi do osetljivih ćelija.

04/02/2022 19:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments