Zašto slonovi ne mogu da skaču?

29/05/2016 10:08

Zašto slonovi ne mogu da skaču?

Slonovi su najveći kopneni sisari. O njima i njihovom načinu života mnogo se zna, ali je ostala misterija – zašto oni ne mogu da skaču?

Upravo ovim pitanjem su se bavili naučnici i konačno došli do odgovora na ovo pitanje – a razlog je veoma zanimljiv!

Zvuči pomalo neverovatno da kopnena životinja koja ima (četiri) noge ne može da skače, ali slonovi to ne mogu! Nasuprot tome, mogu prilično brzo da se kreću – u poređenju sa svojom masom.

Kako se mačke uvek dočekaju na noge?

„Najverovatnije je to posledica njihove ogromne mase, a ujedno i relativno slabih mišića nogu i krutih, nefleksibilnih članaka“, kaže Džon Hačinson, profesor na Kraljevskom Veterinarskom Koledžu u Londonu.

slon

Ako samo i pogledate slona, shvatićete da je ovo objašnjenje potpuno razumno. Njihova “stopala” su prilično velika, jer ima zadatak da drže veoma veliko i teško telo. Upravo zbog toga i nemaju fleksibilne zglobove – što je jedan od ključnih faktora za skok.

Da li znate – koliko košta najskuplja pica na svetu?

Oni naravno mogu da trče, ali čak ni tada oni ne prave nikakav skok – jer im je uvek bar jedna noga na tlu, čak i kada se kreću svojom maksimalnom brzinom.

Njihova fiziologija jeste namenjena za prelezak dugačkih razdaljina, ali im mišići na nogama uopšte nisu jaki – bar ne dovoljno da bi im omogućili da skaču.

Slonovi su definitivno jedinstveni po svom problemu, zato što, na primer, i nosorozi, koji su prilično slični slonovima – barem po veličini, ipak mogu da skaču.

Čak i kada bi uspeli – slonovi ne bi ni trebalo da skaču – jer bi u ovom poduhvatu mogli i da se povrede, baš zbog krutih zglobova i nedovoljno jakih noga, koje ne bi mogle da zadrže telo uspravno – nego bi verovatno odmah pali.

29/05/2016 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments