U Meksiku otkriveno najveće nalazište mamuta

13/11/2019 09:36

U Meksiku otkriveno najveće nalazište mamuta

Mamut je jedna od nekoliko izumrlih vrsta surlaša čiji su ostaci nađeni u naslagama iz pleistocena na svim kontinentima osim Australije i Južne Amerike. Najpoznatiji je severni mamut.

Većina vrsta mamuta bila je veličine današnjeg slona. Mnoge vrste imale su kratko unutrašnje krzno i dugo spoljašnje krzno. Imali su duge savijene kljove koje su se nekada ukrštale. Mamuti su živeli od pre 4,8 miliona godina do pre oko 3.500 godina.

Ostaci mamuta pronađeni su u Evropi, Africi, Aziji i Severnoj Americi. Veruje se da su nastali pre oko 4,8 miliona godina u severnoj Africi, u vreme Pliocena, gde su nađene kosti afričkog mamuta (Mammuthus africanavus-a) u Čadu, Libiji, Maroku i Tunisu. Južnoafrički mamut (Mammuthus subplanifrons), pronađen u Južnoj Africi i Keniji, se takođe smatra za jednu od najstarijih vrsta (pre oko 4 miliona godina).

Uprkos svom afričkom poreklu, oni su zapravo mnogo bliži modernom Azijskom slonu nego bilo kom od dve vrste Afričkih slonova.

Najveće nalazište mamuta

U Meksiku je otkriveno dosad najveće nalazište ostataka mamuta. Naime, arheolozi su iskopali preko 800 kostiju od 14 mamuta, a ostaci datiraju od pre 15 hiljada godina.

Kako nalazište izgleda, pogledajte u nastavku.

 

13/11/2019 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments