Kako se mačke uvek dočekaju na noge?

20/04/2016 10:27

Kako se mačke uvek dočekaju na noge?

Poznato je da mačke mogu da se dočekaju na noge – bez obzira na to šta rade i sa kolike visine da skoče. Ali kako im to uspeva svaki put?

Naime, one su veoma spretne životinje, pa se zato za njih kaže da imaju 9 života – jer jednostavno prkose mnogim zakonima i pravilima – zahvaljujući čemu se uvek bezbedno dočekaju.

Posebno je spretna jedna vrsta mačaka – karakal, afroazijska divlja mačka srednje veličine, koja je ekspert u lovu na ptice. Naravno, ona ne može da leti, ali uspeva da u vazduhu lovi svoj plen.

karakal macka

Ovim mačkama građa dozvoljava verzikalne skokove, nakon čega uspevaju da se dočekaju na sve četiri noge, potpuno bezbedno i sigurno – i to za manje od jedne sekunde.

Naučnici su se bavili ovim “mačijim fenomenom”, pa su došli do zaključka da je potrebno da se mačka okrene ukoliko želi da se pravilno dočeka na zemlji, a da bi to uradila – mora da se odgurne od nečega.

S obzirom na to da se ove vratolomije dešavaju u vazduhu, mačka nema na šta da se osloni i odgurne – sem od sopstvenog tela, što zapravo i čini!

macka skok

Kada počinje da se okreće – prednje nove drži skoro spojeno, zbog čega prednji deo tela može još brže da pomera i napravi okret koji liči na piruetu. Nakon toga, mačka uvija kičmu, kako bi pripremila zadnje noge za doskok, a kada se u potpunosti ispravi – prednje nogese same dočekaju kako treba.

U ovom video snimku možete pogledati kako to zaista izgleda:

20/04/2016 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments