Iznenađujuće činjenice o crtaćima Volta Diznija

05/09/2021 14:24

U aprili 2008. godine, umro je Oli Džonston, poslednji iz legendarnog tima koji su pravili klasike Volta Diznija.

Oli je zaslužan za crtaće kao što su “Snežana i sedam patuljaka”, “Fantazija” i “Bambi”. Bio je jedan od glavnih crtača u ostvarenjima kao što su “Alisa u zemlji čuda”, “Pepeljuga”, “Uspavana lepotica”, “Petar pan”, “Meri popins” i “Knjiga o džungli”.

Zanimljivosti o crtaćima Volta Diznija

  1. Miki Maus je trebalo da se zove Mortimer, ali Diznijeva žena Lilijan je insistirala da mu se promeni ime.
  2. Na čuvenoj “Holivudskoj stazi slavnih” Miki je dobio zvezdu 1978., a kasnije i Snežana, Kermit Žabac, Donald Dak, Vini Pu, Zvončica i Mapetovci.
  3. Glumica Elenor Odli pozajmila je glas i Pepeljuginoj i Snežaninoj maćehi.
  4. Pokahontas je jedina ličnost inspirisana stvarnim događajima odnosno stvarnim likom u Dizni crtaćima.
  5. Samo dva lika u Dizni crtaćima imaju supermoći– Dugokosa i Elsa iz Zaleđenog kraljevstva.
  6. Više od 6 miliona pega pojavljuje se u crtanom filmu “101 dalmatinac“. Svako kuče ima 32, dok majka Perdita 68, a otac Pongo čak 72 pege.
  7. Klarens Neš pozajmio je glas Donald Daku (Paja Patak), ali i Pajinim malim rođacima, kao i Dejzi Dak. On takođe pozajmljuje glas psima i patkama u crtaću “101 dalmatinac”.
  8. Magazin Tajms želeo je da oda počast crtaću Dambu kada je crtani izašao 1941. godine. Namera im je bila da slonić bude na naslovnoj stranici uz etiketu “Sisar godine”, umesto standardne rubrike u novinama “Osoba godine”. Ali onda su Japanci bombardovali Perl Harbor, pa su te vesti bile prioritet.
  9. Maza iz “Maze i Lunje” inspirisana je psom Dizni pisca Džoa Granta. On je imao koker španijela nazvanog Lejdi (u originalu, crtani se zove “Lady and the Tramp”, odnosno “Dama i lutalica”).
  10. Kada smo već kod “Maze i Lunje”, Dizniju se nije dopala scena kada psi jedu špagete, ali su ga na kraju nagovorili da je ipak ostavi. Ova scena postala je kultna.

 

 

05/09/2021 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments