Paprika koja može čak i da ubije ako se konzumira

17/02/2022 20:13

Paprika koja može čak i da ubije ako se konzumira

Da li znate koja je paprika najljuća na svetu?

Jedan Velšanin koji se bavi hortikulturom, Majk Smit, uzgojio je sortu paprike koja je toliko ljuda da može izazvati anafilaktički šok opasan po život, ukoliko se regularno konzumira.

Ova nova paprika, nazvana Dragon Breath Chilli (čili zmajev dah),  meri 2,48 miliona jedinica po Skovil skali. To znači da je znatno ljuća od prethodnog rekordera svih vremena Carolina Reaper, koja meri 2,2 miliona jedinica. Poređenja radi, prosečna ljuta paprika poseduje između 2.500 i 10.000 Skovila.

Smit je rekao da „Zmajev dah“ nije probao oralno, već samo na vrh jezika, koji je ostao „opečen“, tako da je ispljunuo papriku nakon nekih 10 sekundi. Sve relevantne informacije su poslate u Ginisovu knjigu rekorda, tako da je “Zmajev dah” i zvanično najljuća paprika na svetu..

Vlasnik cvećare, koji je kreirao papriku u partnerstvu s Univerzitetom Notingem Trent, zapravo veruje da bi „Zmajev dah“ mogao da bude korista u medicini.

„Ovo smo razvili zato što su mnogi ljudi alergični na anestetetike, a ovo se može primeniti na kožu, jer je supstanca toliko snažna da je umrtvljuje“, objašnjava Smit.

17/02/2022 20:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments