Da li je Robin Hud zaista postojao?

07/12/2020 14:17

Da li je Robin Hud zaista postojao?

Legenda kaže da je Robin Hud bio izgnanik koji je živeo u Šervud šumi u Engleskoj s svojom desnom rukom Malim Džonom. Krao je zlato bogatašima i davao ga je siromašnima. Ali šta kaže istorija, da li je zaista postojao?

Postoji nekoliko verzija priče o Robin Hudu. Holivudska kaže da je Hud bio veoma zgodan mladić i da se borio sa zlim šerifom Notinghema.

Ipak, prva referenca u književnosti o Robinu Hudu nastala je 1377. godine, a ovaj manuskript čuva se u Britanskom muzeju. Tu se navodi da je Hud rođen oko 1160. godine u Južnom Jorkširu. Drugi spis navodi da se Hud borio 1322. godine, tokom bune Tomasa Lankastera.

Isto tako, dok neki misle da je delovao za vreme Edvarda II, drugi smatraju da se to ipak dešavalo za vreme vladavine Ričarda I, odnosno Ričarda Lavljeg srca.

Prema legendi, Robin je sahranjen na mesto gde je odapeo strelu, a to je učinio Mali Džon. Neki smatraju da je u pitanju Kirkles park. Mesto počinka Malog Džona nalazi se u porti jedne crkve u Derbišajru.

Sigurno jeste da je bio sa severa zemlje i da je postojao. Da li je zaista krao zlato i delio ga sirotinji, ne zna se. Neki istoričari smatraju da je Hud vremenom postao legenda.

07/12/2020 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments