Koje životinje je čovek spasao od izumiranja?

30/05/2018 14:01

Koje životinje je čovek spasao od izumiranja?

Iako je ljudska vrsta kriva za mnoge promene na planeti, uradila je i neke dobre stvari. Naime, čovek je spasao nekoliko ugroženih životinjski vrsta od izumiranja. 

Od izvesnog nestanka sa planete spašene su sledeće vrste.

Zlatni hrčak

U prošlom veku, u Siriji, pronađena je ženka zlatnog hrčka. Na svu sreću, zoolozi su je poneli iz divljine, pa je tako nastalo i nekoliko novih generacija. Ova vrsta se naziva i sirijski hrčak. Pre otkrića ženke verovalo se da su svi glodari ove vrste u prirodi izumrli.

Sivi vuk

Vukovi su potpuno nestali s područja Engleske u 15. veku, a zatim i s područja Irske i Škotske. Kada je došlo do problema sa čoporom vukova koji su klali stoku i na taj način stvarali velike gubitke stočarima širom Severne Amerike, organizovan je veliki lov na vukove. Ovakva “akcija” dovela je do drastičnog smanjenja broja ove vrste. Ali, aktivisti za zaštitu životinjskih prava su uspeli u svojoj nameri, pa je tako u Americi krajem šezdesetih godina izglasan Zakon o dobrobiti životinja.

Beloglavi orao

Beloglavi orao umalo je iščezao, zbog upotrebe pesticida koji slabi ljusku jajeta. Vlasti SAD i Kanade, su brzo reagovale i zabranile lov na beloglavog orla.

Evropski bizon

Bizon je najveća životinja Starog kontinenta i vrlo je ugrožena. Tokom Prvog svetskog rata, vojnici su lovili bizone, zbog hranljivog mesa i na taj način znatno smanjili njihov broj. Zahvaljujući biologu, Nemcu Hajnc Heku, koji se potrudio da uzgoji veliki broj primeraka, broj bizona se povećao.

30/05/2018 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments