Kako je nastao simbol srce?

28/01/2020 11:38

Kako je nastao simbol srce?

Svi danas koristimo simbol srca, kako u crežima, pisanim porukama, tako i uz pomoć emotikona. Ali znate li kako je nastao taj simbol? 

Smatra se da se oblik srca emotikona pojavio još 3000 godina pre n. e. Međutim, ovaj oblik je tada predstavljao bršljan ili veštačko lišće, a ne srce. Neki smatraju i da je oblik nastao prema obliku grudi, gde je srce smešteno, dok drugi govore da je oblik potekao od biljke silfion koja je služila za kontrolu rađanja, a njeno seme je imalo oblik srca.

Mnogo kasnije je srce počelo da se smatra simbolom ljubavi, ali čak ni tad ono nije imalo oblik emotikona kao danas. Srce je crtano proizvoljno, nekada ličeći na na šišarku ili neki nepravilan krug, a često je i slikano naopako.

Nepoznavanju anatomije srca značajno je doprinelo izbegavanje obavljanja autopsije. Istorijski posmatrano, ne zna se kada se oblik koji danas postoji ustalio i kako je baš taj oblik izabran, ali od 13. veka je ljudsko srce počelo da se povezuje sa ljubavlju. Glavni dokaz za to je francuska priča Romansa kruške, gde se u poglavlju sa slovom S pojavljuje slika mladića koji daje devojci srce, a izgladalo je kao neka šišarka..

Do vremena kada su se pojavili prvi anatomski podaci o srcu kao oni početkom 16. veka kod Leonarda da Vinčija, pojednostavljeni oblik današnjeg emotikona je već uzeo maha. Ovakvo srce je brzo postalo popularno pa se počelo javljati i na slikama, kartama, a kasnije je u američkoj reklami Volim Njujork umesto reči ljubavupotrebljen ovaj simbol i tako postao planetarno popularan. I ne samo da je postao popularan nego je tada zvanično bio ekvivalent glagolu voleti.

Izvor: http://www.redinfoportal.com/ 

28/01/2020 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments