Da li ste čuli za babirusu?

18/01/2021 11:09

Da li ste čuli za babirusu?

Ova životinja je na prvi mah ne mnogo drugačija od neke vrste svinje, dok izbliza ne vidite veoma neobične kljove koji nisu ni malo bezazlene ali ni po samu životinju. Ovu jelen-svinju mogu doslovno, najčešće je i ubijaju, sopstvene kljove!

Babirusa (Babyrussa babyrussa) neobična vrsta poznata i kao jelen-svnja pripada porodici svinja. Ova vrsta hordata, elegantne svinje kako je nazivaju, nastanjuje teritoriju Indonezije, možete je naći na ostrvima Sulavesi, Togian, Sula i Buru. Vrsta je podeljena na podvrste od kojih je najpopularnija severna Sulavesi Babirusa, kraće B. Celebensis. Ova vrsta nažalost spada među ugrožene vrste i na crvenoj listi je Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) od 2010. godine. Veoma je zabrinjavajući opadajući broj populacije jedniki od 2017. godine. Veruje se da je ova neobična životinja česta meta krivolovaca kao i da je sečom šuma i uništavanjem staništa ugroženo njeno prirodno stanište pa i vrsta.

Iz daljine babirusa deluje kao obična, malo mršavija divlja svinja, malo dužih nogu, ali nešto ovu životinju odvaja od drugih papkara. To je njen praistorijski izgled koji joj daju njene surove kljove koje rastu bez prestanka. Ove kljove koje se zovu i „psećim kljovama“ su ustvari očnjaci koji rastu nasuprot čeljusti i probijaju kožu i meso u njušci te rastu prema vrhu lobanje životinje. Ovo je prava zubarska katastrofa koja je često i smrtonosna po samu životinju.

Ovakve šiljaste karakteristike očnjaka javljaju se samo kod mužijaka ove vrste. Ženke babiruse više cene mužijake sa što večim kljovama iako su baš takve ubitačne po jedinku. 

Ova životinja je oduvek bila atrakcija ljudima. Pronađene slike babiruse u pećinama na ostrvu Sulavezi koje datiraju unazad najmanje 35.400 godina ( u doba paleoistocenskog ledenog doba), i jedan od koautora studija o datiranju ovih slika svedoče o tome da su ove slike fascinantne jer je jasno da su ove životinje posebno zanimale same umetnike. 

U Indoneziji je upečatljiv izgled životinje inspirisao demonske maske, u ruševinama Balijskog hindu hrama Kulungkung palate i poznatih „putajućih paviljona“ pronađene su slike (groteska) na plafonu babirusa raksasa. 

Danas se babirusa u Indoneziji ponekad daruje kao poklon važnim posetiocima i sinonim države.

18/01/2021 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments