Čudni delovi tela i njihova još čudnija svrha

18/01/2018 14:16

Čudni delovi tela i njihova još čudnija svrha

Dok su neki delovi tela precenjeni, o drugima ne razmišljamo uopšte. Da li znate za šta nam služe krajnici ili tzv. “umjak”? Saznajte u nastavku.

Resica na nepcu

Niko zapravo ne obraća pažnju na onu viseću stvarčicu nazad u grlu, zar ne? Osim možda u nekim crtaćima… Bilo kako bilo, mi se sada ovde bavimo njenom funkcijom. Iako postoje brojne teorije, najočiglednije je da ova resica služi za kontrolu gutanja pljuvačke (tokom života proizvedemo dovoljno pljuvačke da napunimo dva bazena). resica se takođe povezuje i

Obrve

Osim toga što se danas velika pažnja posvećuje njihovom šminkanju, obrve zapravo služe za zaštitu očiju od sunca, vode i prljavštine. Takođe, one igraju važnu ulogu u prepoznavanju osobe.

Dlake ispod pazuha

U praistorijsko vreme, dlake su služile kako bi stvorile određen, specifičan miris svakog pojedinca, u cilju privlačenja suprotnog pola. Danas, one baš i nemaju neku ulogu, pa se često i skidaju sa tela.

Slepo crevo

Dodatak debelog creva, slepo crevo izgleda kao da pravi više štete nego koristi. Naime, kada se upali, može da dovede do pucanja i infekcija koje mogu biti fatalne. Kada se ukloni, ne ostavlja nikakve posledice po organizam.

Krajnici

Kao deo limfnog sistema, krajnici štite telo od infekcija tako što u sebe prikupljaju bakterije i viruse. Oni se uklanjaju jedino ukoliko dovode do hroničnih oboljenja ili sprečavaju disanje.

Nokti na rukama

Većina sisara ima kandže, a naši nokti su manja i slabija verzija kandži. Našim precima nokti su služili da dohvate voće sa viših grana, a danas, imaju estetsku ulogu.

Umnjak

Našim precima ovi zubi služili za usitnjavanje hrane poput korenja i oraha, naročito kada su im prednji zubi ispadali. Danas, oko 35% ljudi nikada ne doživi izrastanje umnjaka. Uglavnom, oni se danas vade, jer nemaju funkciju, a mogu da izazovu probleme, od upala, preko kvarenja ostalih zuba.

18/01/2018 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments