Najslađe činjenice o čokoladi!
Povezane objave
Čokolada je definitivno jedna od najomiljenijih poslastica velikog broja ljudi širom sveta. Ovo je samo jedna od činjenica vezanih za ovaj slatkiš.
Pročitajte neke od najzanimljivijih činjenica o čokoladi:
1. Miris čokolade povećava theta moždane valove koji izazivaju opuštanje.
2. Bela čokolada se tehnički ne smatra čokoladom, jer ne sadrži kakao.
3. Mnoga su naučna istraživanja pokazala da čokolada uopšte ne podiže nivo lošeg holesterola. Zapravo, čokolada kod nekih ljudi može čak i sniziti nivo holesterola.
4. Čokolada ne uzrokuje karijes. Studija iz Univerziteta Osaka u Japanu je otkrila da se neki delovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!
5. Jedna studija sa više od 44.000 ispitanika je pokazala da su oni koji su sedmično konzumirali čokoladu imali manje izglede da će doživeti srčani udar za 22 posto.
6. Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”.
7. Car Asteka – Montezuma II je pio više od 50 šoljica čokolade dnevno.
8. Industrija čokolade vredi oko 110 milijardi dolara godišnje.
9. Istraživanje sprovedeno 2013. godine je pokazalo da se zbog mirisa čokolade u knjižari poveća šansa da će kupci kupiti kuvare ili ljubavne romane za 40 odsto, a za 22 odsto je veća šansa da će kupiti knjigu bilo kojeg žanra.
10. Maje su koristile kakao kao valutu, koji je vredeo više nego zlatna prašina. Uzgoj je bio ograničen tako da vrednost nije nikada padala.
11. Gotovo polovina proizvedenih čokolada u svetu se pojede u Evropi.
12. Do 17. veka čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu. U to vrijeme se smatralo da ova tamna poslastica ima hranjiva, lekovita i afrodizijačka svojstva.
13. Opsežna studija objavljena u časopisu “Journal of American Medical Association” je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršale akne.”
14. Prosečan stanovnik Švajcarske pojede oko 11 kilograma čokolade godišnje. Švajcarci takođe imaju i najmanje zabeleženih slučajeva srčanog udara.
15. U jednom istraživanju na Univerzitetu u Indijani je zaključeno da su biciklisti koji su pili čokoladno mleko nakon treninga bili manje umorni. Takođe su postigli i bolje rezultate na testovima izdržljivosti od onih koji su pili sportski energetski napitak.
16. Jedna je studija pokazala kako čokolada može umanjiti kašalj gotovo jednako efektivno kao i sirupi.
Pročitajte i: Izumi starih Egipćana koji su promenili svet!
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*