Naziv mesta – za Ginisa!

31/05/2016 12:42

Naziv mesta – za Ginisa!

Da li možete verovati da postoji mesto na svetu koje je u Ginisovu knjigu rekorda ušlo samo zahvaljujući svom imenu? A razlog je zaista neverovatan!

U pitanju je 300 metara visoko brdo na Novom Zelandu koje je svojim imenom postavilo Ginisov rekord po dužini, odnosno broju slova od kojih se sadrži.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuaki-tanatahu je zvaničan nazivo ovog brda i sastoji se od 85 karaktera.

Ovo najduže ime za neki geografski pojam zapravo predstavlja celu rečenicu kojom je narod Maori želeo da oda priznanje avanturisti i naučniku koji je istraživao Novi Zeland.

Prevod imena ovog brda glasi: „Vrh na kojem je Tamatea, čovek velikih kolena, pomerao, gutao i osvajao planine, poznat kao gutač zemlje, svirao flautu svojoj voljenoj.“

Iako je ovaj toponim zvanično ime, postoji čak i duža verzija koju koriste neki lokalci: „Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu.“

Bez obzira da li je u pitanju verzija od 85 ili 105 karaktera, brdo ostaje u Ginisovoj knjizi rekorda i turistička atrakcija za zaljubljenike u neobično.

31/05/2016 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments