Štucanje: Zašto počinje i kako se zaustavlja?

24/11/2015 11:18

Štucanje: Zašto počinje i kako se zaustavlja?

Štucanje je pojava koja se često dešava mnogima. Traje kraće ili duže i prestaje odjendom. Ali što se uopšte dešava? I kako utiče na organizam?

Iako su se ovim fenomenom bavili mnogi stručnjaci, još uvek ne može tačno da se kaže – šta je uzrok štucanja. Ali ono što su naučnici uspeli da definišu jeste kategorije štucanja: normalno, produženo i hronično (učestalo).

Vrste i proces štucanja

stucanje

Normalno štucanje traje manje od 48 časova, dok sve preko toga do mesec dana trajanja – predstavlja produženo štucanje. Ukoliko posle mesec dana štucanje ne prestane, znači da se radi o hroničnom štucanju.

Štucanje je složen proces koji uključuje sve mišiće koji učestvuju u procesu disanja. Na početku dolazi do njihovih iznenadnih kontrakcija, da bi stezanje glasnih žica proizvelo čuveno “hik“.

Uzroci štucanja

Iako ne postoji jedinstveno objašnjenje zbog čega dolazi do štucanja, poznato je koje radnje ga izazivaju. Najčešće je to prejedanje, konzumiranje ljute hrane, nagle promene u temperaturi stomaka, unos alkohola, iscrpljenost i slaba ishrana.

Osim ovih radnji, do štucanja ponekad dolazi i zbog metaboličkih poremećaja, iritacije freničnog nerva, hiperglikemije, anoreksije, infarkta, encefalitisa, menegitisa, šloga, multiplaskleroza, problema sa bubrezima…

Kako prestati sa štucanjem?

Štucanje često prestaje bez ikakvih intervencija, mada je kod hroničnog štucanja potrebno zatražiti pomoć lekara.
Normalno štucanje je proces koji se završava sam od sebe, odjednom, najčešće kao što je i počeo – iznenada.

Međutim, postoje i trikovi koji pomažu da se što pre prestane sa štucanjem, a neki od njih su i:

Gutanje vodecup-939479_1920

Veruje se da manji gutljaji mlake vode mogu da zaustave štucanje. Potrebno je popiti čašu vode u što manjim gutljajima, bez prekidanja.

Zastrašivanje

Postoji jedan metod koji se koristi prilikom nomalnog štucanja koje traje već neko vreme. Naime, reč je o zastrašivanju, odnosno prepadanju onoga ko štuca, a veruje se da kada se uplaši – prestaće da štuca od šoka.

Disanje

S obzirom na to da se prilikom štucanja aktiviraju svi mišići koji su deo procesa disanja, veruje se da se baš neki, tehnikama disanja može prekinuti ovaj neprijatni proces. Potrebno je zadržati dah što duže i prstima začepiti nos.

24/11/2015 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments