Zašto crvenimo u određenim situacijama?

30/09/2015 15:00

Zašto crvenimo u određenim situacijama?

Bez obrzira na to da li ste i koliko stidljivi, svima se bar jednom u životu desilo da su pocrvenili u licu, a nekima i češće. Zašto se to dešava?

Ako se zacrvenimo u licu to se najčešće događa kada se postidimo – na primer kada dobijemo izrazito lep i neočekivan kompliment ili kada vidimo osobu u koju smo tajno zaljubljeni.

Prema mišljenju naučnika, crvenilo u obrazima ili licu uopšte je odgovor na pažnju, kom su podložni svi – samo neki u većoj, a neki u manjoj meri, pa se kod nekih to ni ne primećuje – što ne znači da se ne dešava.

Zanimljiva činjenica vezana za crvenilo jeste to što su, prema naučnim istraživanjima, žene podložnije crvenjenju nego muškarci.

Šta se dešava u telu kada crvenimo?

U situacijama kada smo uzbuđeni oslobađa se adrenalin koji ubrzava disanje i rad srca. Tada dolazi do širenja zenica kako bi mozak mogao da dobije što veću vizuelnu informaciju, dok se digestivni procesi usporavaju jer se sva energija usmerava na mišiće.

Adrenalin dovodi do toga da se krvni sudovi šire zarad što boljeg protoka kiseonika kroz telo. Vene ispod lica odgovaraju na signal andilatne ciklaze koja poručuju krvnim sudovima da dopuste adrenalinu da deluju. Tada se vene i u ovom delu tela šire, čime se dozvoljvanja veći protok krvi nego inače, zbog čega je koža u tim trenucima rumenija nego obično.

30/09/2015 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments