Naučnici kažu: Video-igre ne uzrokuju nasilno ponašanje!

23/01/2018 13:58

Naučnici kažu: Video-igre ne uzrokuju nasilno ponašanje!

Imamo sjajne vesti za sve gejmere! Naime, kako kažu naučna istraživanja, uprkos uvređenom mišljenju, video- igre nisu povezane sa nasiljem.

Studija je pokušala da otkrije šta se krije iza teorije “primarnog efekta” koja tvrdi da video- igre utiču na ponašanje igrača, te da su što realističnije, sve više izazivaju i agresiju kod onih koji ih igraju.

U studiji, testirano je preko tri hiljade učesnika, a poredilo se vreme reakcije u igricama kao što su brza vožnja kola. Gledavši slike, učesnici su morali da prepoznaju predmete na njima.  Oni koji su bili pod utiskom “primarnog efekta” pre bi prepoznavali objekte vezane za video- igru, kao što je vozilo. 

Ipak, istraživanje je pokazalo da osobe koje su igrale video- igre nisu ništa brže prepoznavale ove objete od onih koji ih nisu igrali.

 

Zatim, istraživači su pokušali da otkriju koliko igre utiču na agresiju. Pokazano je da realistične i nasilne igre ne utiču na nivo agresije, a takođe nemaju dugoročne posledice na empatiju, već naprotiv, mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti igrača.

Ipak, naučnici kažu da je još istraživanja potrebno kako bi se ovi rezultati prihvatili kao naučna činjenica. 

 

23/01/2018 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments