Zašto flamingosi stoje samo na jednoj nozi?

26/05/2017 10:29

Zašto flamingosi stoje samo na jednoj nozi?

Flamingosi su dobro poznata i lako prepoznatljiva vrsta ptica koja je zahvaljujući svojoj neobičnoj boji vrlo upadljiva i posebno lepa.

Međutim, osim što su prepoznatljivo roze boje, za flamingose je specifičan i način na koji stoje. Njih najčešće možete videti u velikom jatu kako u vodi stoje – na jednoj nozi.

Da li znate zašto flamingosi uglavnom stoje na jednoj nozi umesto na obe kao velika većina drugih ptica? Ovo pitanje ima jedan veoma zanimljiv odgovor.

flamingos

Naime, naučnici su potvrdili da nije slučajno što flamingosi stoje na jednoj nozi – jer je to jedan od najboljih načina da uštede energiju koja im je potrebna za preživljavanje.

Flamingosi su vrsta ptica koja je veoma otporna na različite (ne tako prijatne) uslove života, upravo zahavljujući snalažljivosti i različitim navikama koje su razvili vremenom, a koje im olakšavaju život.

Stajanje na jednoj nozi je zaista karakteristična poza za ove ptice, a sposobnost da se u toj pozi održe duže vreme zaintrigirala je mnoge naučnike.

Kako flamingosi uspevaju da stoje samo na jednoj nozi?

Naučnici su uspeli da dođu do odgovora i na pitanje – kako flamingosi mogu da stoje samo na jednoj nozi. Naime, ovim pticama nije potreban aktivan mišićni napor kada stoje na jednoj nozi, što znači da upravo tako troše i manje energije. Kada stoje samo na jednoj nozi flamingosi koriste pasivni mehanizam koji im omogućava da se u toj pozi zadrže dugo, pa čak i da spavaju tako ukoliko je potrebno.

26/05/2017 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments