Diznilend se otvara 1. aprila

11/03/2021 13:01

Diznilend se otvara 1. aprila

Jedan od najinteresantnijih zabavnih parkova, Diznilend u Kaliforniji, otvoriće kapije za posetioce 01. aprila.

Kalifornijski sekretar za zdravstvo saopštio je da će u objektima za zabavu na otvorenom biti dozvoljeno da počnu da rade sa ograničenim i unapred rezervisanim prisustvom posetilaca.

Podsećanja radi, Dizni je zatvorio svoje zabavne parkove i u Hongkongu, Parizu i SAD-u. Međutim, ukoliko se budu stekli uslovi, početkom narednog meseca trebalo bi da proradi i evropski Diznilend.

Oporavak

Posle burne 2020. koja je donela silne gubitke industriji zabave, ni gigant Dizni nije pošteđen korona-udarcem. Oni su izgubili oko 2,6 milijardi dolara samo u tematskim parkovima. Interesantan je podatak, da baš u njima radi 77.000 ljudi i to je kompanija sa najviše zaposlenih u SAD.

Diznilend u Parizu bio je otvoren do kraja oktobra, a onaj u Hongkongu do početka decembra prošle godine. Kao i neki drugi divovi, i Dizni polaže nade u masovnu vakcinaciju. Ipak, maske i distanciranje bi trebalo da svakako ostanu na snazi.

Sve što treba da znate o Eurodiznilendu

Diznilend je zajednički naziv za pet zabavnih parkova Volta Diznija koji se nalaze širom sveta. Diznilend u Parizu je jedini evropski park ovog tipa, s obzirom da se ostali nalaze u Sjedinjenim Američkim Državana, Japanu i Hongkongu. Zbog toga se pariški Diznilend često naziva i Eurodiznilend.

Prvi i jedini evropski Diznilend otvoren je 1. aprila 1992. godine u Parizu. Prvi Diznilend park otvoren je skoro četrdeset godina ranije, tačnije 17. jula 1955. godine u Kaliforniji. Od 1200 mogućih lokacija u Evopi za Diznilend, broj se sveo na svega četiri: dve lokacije u Francuskoj i dve lokacije u Španiji. Obe španske lokacije su se nalazile u blizini Mediterana i nudile sličnu klimu i atmosferu kao parkovi u Kaliforniji i Floridi. Ali gradić Marne- la- Vallee u Francuskoj je pobedio zahvaljujući njegovoj blizini glavnom gradu Francuske i centralog položaja ove države u Zapadnoj Evropi.

Vremenom je Diznilend u Parizu nadmašio sve postojeće zabavne parkove i trenutno nosi titulu najposećenijeg zabavnog parka u Evropi.

Šta je zabranjeno

Diznilend je možda najčarobnije mesto na decu na svetu, ali za osoblje, koje konstantno mora da se smeška i pravi se da ne čuje zalušujuću vrisku i ciku stotine mališana oko njih, Diznilend je sve samo ne uživanje.

Zaposleni se suočavaju sa nekoliko pravila koje moraju da poštuju sve vreme. Dok su neka prilično očigledna, poput toga da ne smeju da psuju pred gostima, ili da moraju da pokupe smeće čim ga vide, postoje i neka manje evidentna, poputi pravila da kada žele da pokažu ka nečemu/nekome, ne smeju da koriste jedan prst, već isključivo spojeni kažiprst i srednji prst.

Ovo pravilo proizlazi iz toga što se korišćenje kažiprsta kako bi se na nešto pokazalo u pojedinim kulturama smatra uvredljivim, a pošto Diznilend posećuju gosti iz celog sveta, moguće je da među njim bude neko koga bi kažiprst uvredio. “Pravilo dva prsta” i svojevrsni omaž Voltu Dizniju, koji je i sam imao običaj da tako pokazuje na stvari (često jer je između ta dva prsta držao cigaretu).

Osoblju je zabranjeno i da na pitanja odgovaraju sa “ne znam”. To znači da, ukoliko im posetilac postavi pitanje na koje ne znaju odgovor, moraju da se potrude da ga saznaju.

Zaposlenima je zabranjeno i da budu nepristojni prema gostima, i to u apsolutno svakoj situaciji, čak i ako ih gost napadne. Za takve situacije postoji “tajni kod”. Tako da, ukoliko zaposleni kaže posetiocu “Provedite magičan Dizni dan”, onda vas smatra “kretenom”.

 

 

Možda Vas interesuje i istorijat ovog zabavnog parka…

Kako je nastao Diznilend?

 

 

 

 

 

11/03/2021 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments