Najstariji predmeti na svetu

17/06/2020 11:22

Najstariji predmeti na svetu

Koje su to najstarije stvari ikad pronađene i sačuvane do danas? Pomoću predmeta iz prošlosti pisali smo i učili istoriju. Oni su dokaz ranijih postojanja koji priča priču načina življenja naših predaka i starih civilizacija. Dokle dosežu koreni istorije i koji su dokazi koji svedoče i o koliko dalekom postojanju civilizacije? Šta to od predmeta i iz kog perioda prošlosti je iskopala ljudska ruka?

VRHOVI JUŽNOAFRIČKIH STRELA
64.000 godina stari pronađeni u Sibudu- južnoafričkoj pećini, iskopani su ispod slojeva sedimenta od 100 000 fodina Vrhovi strela bili su zalepljeni lepkom biljnog porekla, nalik smoli veruje se za drvene drške. Dokopao ih se doktor Lombard kao član arheološkog tima i imao čast da ih prvi istražuje.

NEMAČKA FRULA OD SLONOVAČE I KOSTIJU
42.000 godina starosti – Izgrađena od kostiju ptica i slonovače mamuta. Pronađena je na jugu Nemačke u pećini Geinsenklušterle. Dokaz je da je i homo sapiens voleo i stvarao muziku u cilju zabave i okupljanja zajednice.

ŠPANSKA MAPA
14.000 godina stara – Pronađena je u pećini Abauntz Lamizulo u regionu Navara, Španija. Pronađena je 2009. godine. Urezana na malom kamenu peščane stene, prikazuje planine, reke sa detaljima kao što su životinje. Veruje se da je bila putokaz magdelijanskim lovcima, sakupljacima. Mapa je bila važna navigacija ovom nomadskom narodu.

17/06/2020 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments