Ima nade za crnog nosoroga, čija populacija polako raste

30/03/2020 10:56

Ima nade za crnog nosoroga, čija populacija polako raste

Populacija crnih nosoroga u Africi, od kojih manje od 6 hiljada još živi slobodno u divljini, je počela polako da raste od 2012 godine, objavila je Međunarodna Unija za Zaštitu Prirode, koja je apelovala na međunarodnu zajednicu sa se bori protiv ilegalnog lova.

Vrsta je ipak još uvek u opasnosti od izumiranja, naglasila je Unija prilikom aktuelizacije Crvene liste, na kojoj je 116.177 vrsta, od kojih je 31.030 u opasnosti od izumiranja.

Broj crnih nosoroga koji žive u divljini je polako rastao, za 2,5% godišnje, od 4.845 do 5.360 jedinki u periodu 2012-2018. Predpostavlja se da će u narednih pet godina porast biti još malo veći.

Ovaj blagi porast populacije crnih nosoroga ilustruje ogroman trud država u kojima oni žive, za očuvanje vrste.

Za ovaj porast su zaslužni strožiji zakoni i upravljanje ovom populacijom životinja, kao što je transport jedinki kako bi se pospešila reprodukcija.

Postoje tri podvrste crnog nosoroga: jedna je manje ugrožena, dok su ostale dve u kritičnoj opasnosti.

Beli nosorog, čija je populacija bitnija, je manje ugrožena vrsta. Populacija ove vrste je opala za 15% u periodu 2012-2017 i došla je skoro do broja od 18 hiljada jedinki, velikim delom zbog ilegalnog lova u Parku Kruger u Južnoj Africi, gde živi najveća populacija ovih životinja.

Još jedna vrsta, severni crni nosorog, je u kritičnoj opasnosti od izumiranja, pošto je potpuno izumro u divljini.

Beli nosorog je u većoj opasnosti od lovokradica, pošto ima veći rog i bira otvorenije prostore za život, gde su lakši uslovi za lov.

Hiljade nosoroga koji su živeli na teritoriji Afrike i Azije su izumrli zbog krivolova ili uništenja njihovog staništa. Jako malo jedinki danas živi van nacionalnih parkova i rezervata.

30/03/2020 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments