Jedan od najsmrtonosnijih paukova na svetu ne plete mrežu!

16/09/2020 11:40

Jedan od najsmrtonosnijih paukova na svetu ne plete mrežu!

Ovaj majstor kamuflaže je i živi fosil koji je živeo i na još spojenim kontinetima. Sva sreća izbegava ljude inače bi njegov otrov mogao da prouzrokuje nekrozu ili čak smrt. Ovaj šestooki predator postaje deo peska pa ako budete ikad hodali najstarijom pustinjom na zemlji nikako to nemojte činiti bosi.

Ovaj zglavkar koji ne plete mrežu je šestooki peščani pauk (Hexophthalma) i živi u Africi (Hexophthalma hahni ili Sicarius Hahni) i Južnoj Americi. Živi je fosil jer je nastanjivao ove kontinente i pre nego što su se razdvojili.

Zanimljivo je da jedna od najstarijih vrsta i nastanjuje najstariju pustinju na planeti, afrički Namib, ima mnogo jači otrov od primeraka iste vrste koji žive na zapadnoj obali Južne Amerike.

Na našu sreću ovaj pauk izbegava ljude, desila su se samo dva susreta čoveka i šestookog peščanohg pauka i oba su, nažalost bila fatalna. Njegov otrov, kao i otrov svih podvrsta je dovoljno jak da izazove nekrozu ili smrt. 

Osim što je jedno od najopasnijih i najotrovnijih bića na svetu ova pauk je atrakcija i po načinu na koji lovi.

On ne plete mrežu kao ostali, nama poznati pauci. Ova vrsta je vrlo vešt kopač, te u svrhu lova koristi kamuflažu. Sposobni su brzo i vešto da iskopaju rupu u pesku u kojoj se sakrivaju i potom zakopavaju, tako, pritajeno čekajuči i satima i vrebajući plen.Na svom trupu imaju sitne dlačice za koje se zrnca peska brzo lepe, pa su savršeno genetski sposobni za kamuflažu. Osnova njihove ishrane su škorpije i insekti, za koje je on gotovo ne vidljiv.

Ovaj pauk je sposoban da i u slučaju neuspešnog lova preživi i celu godinu bez hrane i vode, neverovatan dokaz kako je ova vrsta opstala milijonima godina.

16/09/2020 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments