Jelo sa najneprijatnijim mirisom!

12/02/2021 15:42

Jelo sa najneprijatnijim mirisom!

Postoje jela od čijeg mirisa će vam se bukvalno prevrnuti želudac. Neka od ovih jela su čak zabranjena u određenim državama, avionima i zatvorenim i otvorenim prostorima- zbog užasnog mirisa!

Specijaliteti, cenjeni zbog bogatog izvrsnog ukusa ili bogatstva zdravim nutrijentima. Podrazumevamo da ti savršeni zalogaji koji se poigravaju da sa našim čulima na zadivljujuće prijatan način, moraju i lepo da mirišu. Nažalost to nije uvek  tako…neki delikatesi užasno smrde! Toliko da je njihova upotreba zabranjena na nekim mestima, u avionima pa čak i u nekim državama. 

Surstromming

Je ubedljivo najsmrdljivije jelo na svetu. Dakle ovo jelo je zvanični pobednik što se tiče neprijatnih mirisa u svetu jestive hrane. Surstromning je fermentisana baltička haringa i pripada švedskoj nacionalnoj kuhinji, štaviše ona je švedski specijalitet.

Sprema se od XVI veka, a priprema je veoma jednostavna. Haringa se stavlja u mešavinu sa solju kako bi se sprečilo truljenje, a proces fermentacije koji traje minimalno šest meseci odrađuje ostalo. 

Surstromming se jede gotovo isključivo napolju zbog legendarno užasavajućeg mirisa koji podseća na mešavinu smrada znoja, bljuvotine, sirćeta i pokvarenih jaja. Ko god je pomirisao ovaj specijalitet opisom mirisa bi spajao sve najgore mirise na svetu. Ovo mogu da jedu samo ljudi „jakog želudca“ ili pak oni koji nemaju baš izraženo čulo mirisa, ne malo je onih koje su jelo probali da konzumiraju sa štipaljkom na nosu ali kažu da se miris čak i tad oseti. Ovaj specijalitet najčešće možete naći u limenkama, pa ukoliko nam ne verujete na opisu i želite sami da se uverite u ovaj neverovatan miris- slobodno ga potražite.

 Ukratko- jelo je zabranjeno, tj. zabranjeno je unošenje limenki ove ribe u avione Air France i British Airways-a.

12/02/2021 15:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments