Kada se pojavio Sneško Belić?

26/12/2022 16:42

Kada se pojavio Sneško Belić?

Znate li kada je napravljen prvi Sneško Belić?

Prvi zabeleženi podaci o Snešku potiču iz 16. veka.

Čovečuljak od snega

Čovečuljka od snega spominjao je Vilijam Šekspir, a našao se i u tekstovima dečijih pesmica, koje su nastale u Lajpcigu, 1770. godine.

Pojedini istoričari tvrde da je Sneško bio fenomen veoma dobro poznat, čak i tokom Srednjeg veka. Naime, pravljene su brojne sklupture od snega, kao vid umetnosti, a pominje se čak i čuveni Mikelanđelo, kao jedan od majstora vajanja skluptura od snega.

Legende o Snešku

Prema urbanoj legendi prvi Sneško Belić, kakvog danas poznajemo, nastao je tokom 19. veka u SAD.

Međutim, stručnjak “za Sneška”, Bob Ekštajn, pronašao je ilustracije iz atlasa “Petits Voyages” u kojima se opisuju putovanja holandskog moreplovca Viljema Barenca, koji je pokušavao da pronađe severni put do Indije i Kine.

Ekštajn je u ovom atlasu pronašao i ilustracije Sneška Belića. Naime, prvi koji je ostavio prikaz ljudske fiigure od snega bio je Danijel Nikolaus Chodoviecki. On je na ilustracijama predstavio tadašnjeg Sneška sa motkom, koji je predstavljao simbol surove zime, odnosno vojnika od mraza.

Današnji simbol Sneška Belića nastao je tokom vladavine kraljice Viktorije. Ona je uvela tradiciju slanja božićnih čestitiki. Kako je vreme odmicalo Sneško je postajao sve deblji, ukrašeniji i doborćudniji.

Početkom 20. veka, Sneško Belić je postao deo zimske dečje idile.

26/12/2022 16:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments