Žele li deca ženske superheroje?

11/11/2022 16:33

Žele li deca ženske superheroje?

Prema rezultatima istraživanja o uticaju predstavljanja glavnih likova u naučno-fantastičnim filmovima o superherojima na mlađu publiku, deca su potvrdila da žele više ženskih likova.

Filmovi o superherojima, već deceniju dominiraju na bioskopskim blagajnama.

Superheroine

Iako u filmovima o superherojima postoje ženski likovi, uglavnom su muški glavni protagonisti. Bili smo svedoci propalih pokušaja, poput filmova Catwoman i Elektra, koji su poslužili kao izgovor velikim studijima da ženski uzori jednostavno i očigledno nisu potrebni.

Međutim, na svu sreću, popularnost ženskih heroina je skočila i to zahvaljujući filmovima Hunger GamesStar Wars i Wonder Woman, koji su pokazali i dokazali da je ženske likove potrebno predstaviti na pravi način.

FOTO:cinepop.com.br

Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je 2.500 dečaka i devojčica uzrasta od 10 do 19 godina, kao i roditelje dece od 5 do 9 godina, a rezultati su pokazali kako glavni likovi utiču na omladinu.

Ispitanici su iskazali potrebu za više jakih ženskih likova, odnosno superheroina.

Kako tinejdžerke imaju više problema sa samopouzdanjem od tinejdžera, ističu da žene imaju manje mogućnosti da budu lideri. Ovaj problem se odlikuje i na zainteresovanost mladih žena za nauku i tehnologiju.

Stručnjaci smatraju da povećanjem broja pozitivnih i jakih ženskih likova na velikom ekranu, može bitno uticati na samopouzdanje i na hrabrost devojčica i tinejdžerki.

11/11/2022 16:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments