Rase pasa koje nisu pogodne za držanje u stanu

22/04/2022 11:24

Rase pasa koje nisu pogodne za držanje u stanu

Psi kojima je potreban prostor: pred nama je 10 divnih rasa pasa koje treba izbegavati ako živite u stanu ili stanu bez pristupa dvorištu.

Život u malom stanu ne znači nužno da ne možete da primite psa kućnog ljubimca u svoj dom, ali postoje određene pasmine za koje se jednostavno ne može očekivati da će biti srećni u takvom okruženju.

Ogroman broj nas je odlučio da primi nove štence u svoje domove u poslednjih nekoliko godina; podaci Kinološkog kluba pokazuju da je broj vlasničkih pasa porastao za skoro osam odsto od kada je pandemija pogodila svet. Naravno, postoji ogromna lista od 221 različitih rasa pasa koje možete izabrati, pored brojnih mešanaca, tako da vam predstoji temeljno razmišljanje pre nego što odaberete najnovijeg člana porodice.

Pre nego što se odlučite za određenu rasu, važno je preispitati koja vrsta psa će najbolje odgovarati vašem načinu života i životnim aranžmanima. Za ljude koji žive u stanovima i urbanim sredinama, često bez direktnog pristupa privatnom dvorištu, određene rase bi trebalo da budu na vrhu liste želja.

U međuvremenu, iz raznih razloga, postoje drugi koje bi trebalo da izbegavate, za njihovo i vaše dobro! Dakle, evo 10 rasa pasa koje su najmanje pogodne za život u stanu.

  1. Bernardinac

Ovaj ogromni pas može nagnuti vagu i do 80 kilograma, tako da je prilično očigledno da nije pogodan za život u stanu. Osim što mu je potreban prostor da se ispruži, gusto krzno ovog psa može da se oseti.

  1. Bigl

Biglu je potrebno redovno bivanje na otvorenom tokom celog dana, inače ova rasa, koja se lako dosađuje, ima tendenciju da laje, zavija i postaje destruktivna. Komšije će vam zahvaliti što niste primili Bigla u svoj stan.

 

  1. Border koli

Border koli je i najinteligentniji pas na svetu, i jedan od najenergičnijih. Nedostatak stalne stimulacije može dovesti do toga da postanu uznemireni i pod stresom, što znači da je smeštaj ovog psa u mali stan ravno okrutnosti.

  1. Dalmatinac

Još jedan energičan pas. Ako pegavi dalmatinac ne dobije sve tri svoje osnovne stvari – prostor, društvo i stimulaciju, to će preneti na vaš nameštaj i bilo šta drugo što može da dohvati svojim šapama.

  1. Springer španijel

Atletskom springer španijelu je potrebno dosta prostora kako u zatvorenom tako i na otvorenom za trčanje, pa će verovatno prouzrokovati štetu jureći po manjim stanovima. Takođe se prilično linjaju, što može biti problem u skučenom prostoru.

  1. Australijski ovčar

Australijski ovčar, kao što bi ime sugerisalo, je pas koji je uzgajan da čuva životinje u ogromnim prostranstvima Australije. Mali gradski stan ne može biti dalje od njihovog prirodnog okruženja i može čak učiniti da ova prijateljski nastrojena rasa postane agresivna.

  1. Nemački ovčar

Nema mnogo toga što nemački ovčar ne može da uradi, oni su briljantni u većini stvari, od pasa čuvara do životinja za emocionalnu podršku, ali život u stanu je daleko izvan njihove zone komfora. Lako im biva dosadno, potrebno im je redovno istrčavanje i mogu biti veoma bučni.

  1. Vižla

Poznat kao pas „čičak traka“, vižla se drži svog vlasnika kao zalepljena, tako da se ne može dugo ostaviti sama. Ovo je izuzetno aktivan pas koji zahteva mnogo šetnje i istrčavanja. Ako vižla nije srećna i zadovoljna, biće bučna i žvakaće sve što može da dohvati, a vi ćete u tom slučaju moći da krivite isključivo sebe.

  1. Sibirski haski

Nezavisni sibirski haski može postati destruktivan ako mu se ne pruži dovoljno prostora, i može čak pokušati da pobegne. Oni takođe imaju naviku da zavijaju kada nisu srećni, čineći svoje nezadovoljstvo jasnim ljudima kilometrima unaokolo.

  1. Erdel terijer

Savršen dom za aktivnog erdel terijera je da ima stalan pristup velikom otvorenom prostoru, koji omogućava ovom psu da se slobodno kreće. Ovo nije pas prikladan za urbani život.

22/04/2022 11:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments